Cât timp poți păstra bucatele în perioada sărbătorilor pascale. Recomandările nutriționistului
În perioada sărbătorilor pascale, moldovenii au gătit mai multe feluri de bucate. Ce acțiuni trebuie să întreprindem ca să evităm consumul alimentelor de câteva zile, ne spune nutriționista Cristina Serbova, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”.
Potrivit nutriționistei, cea mai fermă metodă de păstrare a alimentelor în perioada sărbătorilor, este congelarea acestora la temperaturi mari.
„În cazul în care vorbim de ouă, atunci le putem consuma dacă au stat la temperatura camerei în jur de 3 ore. În ou se dezvoltă diferite bacterii patogene care pot cauza intoxicația alimentară. În special, putem menține ouăle în frigider 48 de ore, doar dacă le-am fiert foarte bine în jur de 15 minute. Dacă le fierbem cinci minute și gălbenușul încă este moale, iar albușul nu s-a prins, atunci le consumăm pe parcurs de câteva ore”.
Pentru a evita consecințele negative în urma consumului exagerat de alimente, specialista recomandă oamenilor să prepare bucatele cu mare atenție.
„Legumele le lăsăm așa crude, nu trebuie să le mai fierbem, mai bine le coacem. Când mergem la frigărui, sau la barbecue, avem grijă să nu tăiem carnea în bucăți foarte mari, dacă este vorba despre un foc deschis, pentru că carnea nu reușește să se prepare. Cu cât mai puțin preparată este carnea, cu atât avem mai mare probabilitatea să obținem bacterii patogene, paraziți, care la fel sunt și în carne, și în pește”.
Nutriționista este de părere că cele mai grave și nocive erori pe care mulți le fac în timpul meselor de sărbătoare sunt cantitățile exagerate de alimente de origine animală, care în timpul postului au lipsit din rația alimentară.
„Își fac mai mult rău decât bine, deoarece un corp care deja s-a adaptat la un mod de alimentație vegetal mai lejer și într-o zi apare carne, pește, cozonac, ouă, alcool, și toate acestea în niște cantități nelimitate, sistemul digestiv cade într-o panică. Dacă unele persoane au ținut post, cel mai bine ar fi carnea să o consume peste o săptămână, două, dar începem cu ouă, poate niște fructe de mare, un pic de pește”.