Eurovision

Decizie fără precedent: Concurentul olandez Joost Klein, unul dintre favoriți, a fost eliminat din Marea Finală

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deși scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani și al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriți.

Poliția suedeză declarase sâmbătă că un bărbat a fost interogat pentru că a amenințat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi. Persoana nu a fost reținută, a precizat poliția fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. Potrivit presei, plângerea a fost depusă de o femeie.

„În condițiile în care o procedură legală își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat, reiterându-și „politica de toleranță zero față de comportamentele inadecvate”.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „șocată” de decizia EBU și o consideră „disproporționată”.

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei. „Evident că nu știm ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare rușine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câștigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane”. Alte țări aflate pe lista de pariuri sunt Franța, Italia, Ucraina și Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o șansă pentru țara gazdă, Suedia.

După descalificarea lui Klein, 25 de țări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult