Eurodeputat: „Știm foarte clar că negocierile de aderare vor începe și că Republica Moldova va deveni stat membru al UE”
Exista o șansă foarte mare ca Republica Moldova să înceapă oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până la finele lunii iunie. Țara noastră îndeplinește toate condițiile, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu exclusiv pentru Radio Moldova. Mai important decât startul oficial este procesul de reforme și transformări pe care Republica Moldova îl parcurge, în ultimii doi ani, cu progrese remarcabile și rapide.
Eurodeputatul a subliniat ireversibilitatea începerii negocierilor de aderare, decisă de Consiliul European, adică de șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre, încă la finele anului trecut.
„Știm foarte clar că negocierile de aderare vor începe și știm foarte clar că Republica Moldova va deveni stat membru al UE. Cel mai important lucru este că acest proces a început. Când începe fiecare etapă, când se termină sunt lucruri secundare fiindcă există voință la Chișinău, la Bruxelles, în rândul cetățenilor Republicii Moldova, de integrare. Momentele sunt secundare, dar cred că ar fi foarte bine ca negocierile să înceapă în iunie”, a declarat eurodeputatul.
După startul oficial, vor fi negocieri pe fiecare din cele 30 de capitole de aderare. Justiția și anticorupția ar fi prioritare. Republica Moldova nu va mai merge la pachet cu Ucraina. Va fi evaluată în baza propriilor merite și progrese. Astfel, țara noastră ar putea adera înaintea Ucrainei și chiar înainte de termenul avansat de autoritățile de la Chișinău - anul 2030 - dacă Republica Moldova va continua să fie guvernată de forțe proeuropene, după următoarele alegeri, a menționat Mureșan.
„Predicția mea este că, în următorii cinci ani de zile, pe durata mandatului 2024-2029 al Parlamentului European și al Comisiei Europene, șansele sunt foarte mari să avem o extindere a UE. Voință există. Nu știu încă să vă spun ce state ar adera, dar suntem cu toții realiști și știm că ar fi vorba de un număr mic de state, mai degrabă de dimensiuni mici și care pot fi integrate ușor”, a mai adăugat Siegfried Mureșan.
Republica Moldova va putea accesa fonduri de pre-aderare abia din 2028, întrucât bugetul multianual al blocului comunitar este stabilit o dată la șapte ani, iar actualul e până în 2027, a explicat Mureșan. Până în 2028, țara noastră va continua să beneficieze de fonduri de vecinătate, care vor fi majorate.