Social

La Institutul Mamei și Copilului a fost deschis un centru consultativ de vaccinare

Un centru consultativ de vaccinare a fost deschis în cadrul Institutului Mamei și Copilului. În cadrul acestuia, vor fi vaccinați prioritar copiii vulnerabili, cu diferite afecțiuni sau malformații, dar și cei din familiile de ucraineni, refugiați în țara noastră. Aici, părinții vor beneficia de consultația pediatrilor, dar și a medicilor imunologi, care vor stabili împreună scheme individuale de imunizare în cazul copiilor cu deficiențe grave.

Un pas foarte important în combaterea problemelor grave, un pas important în asigurarea sănătății copiilor din întreaga țară din Republica Moldova, inclusiv a copiilor refugiați”, a declarat directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

Centrul și-a început activitatea la 18 aprilie și, până în prezent, 13 copii au fost vaccinați, după examinările minuțioase ale specialiștilor. Potrivit lor, cele mai multe întrebări din partea părinților au fost cele cu privire la contraindicații, dar și reacții adverse după imunizare.

Au fost prezentate mai multe informații cu privire la acele contraindicații, cea cu privire la pregătirea pentru vaccinare și cea cu privire la lucrul cu părinții. Mai ales că există informația că un număr mare de copii din țară nu sunt vaccinați. Deja s-au vaccinat 13 copii din diferite localității ale Republicii Moldova. Este un grafic de vaccinare, cum este în toată republica, la toate centrele de vaccinare, marți și joi”, a relatat șeful Departamentului Consultativ Specializat Integrat, Grigore Păun.

Ion Herțsman este tatăl unei fetițe de doar șase luni. Bebelușul s-a născut prematur, iar părinții au ezitat să administreze vaccinurile conform calendarului național. Așa că au venit la centrul de vaccinare pentru a stabili cu specialiștii o schemă individuală de imunizare.

Ne-au trimis aici, aici e mai profesional, la o consultație și deja dumnealui o să spună peste cât timp, se poate acum sau mai încolo, în dependență de starea copilului. - I-ați pus primele vaccinuri de la naștere? - Da, i-am pus primele două, mai mult nu, pentru că ea s-a îmbolnăvit și nu am reușit, nu a permis situația, pentru că la 33 de săptămâni s-a născut copilul”.

În cadrul centrului a fost amenajată și o sală de joacă, unde micuții rămân sub supravegherea medicilor care pot observa eventuale reacții imediat după administrarea vaccinului.

Copiii care au diverse probleme de sănătate în primul rând pot beneficia de consultații, program individual de vaccinare, răspuns la toate întrebările părinților și vaccinare”, a spus medicul pediatru Olga Cîrstea.

În următorii doi ani, Ministerul Sănătății își propune să atingă o rată națională de vaccinare de până la 95%, obiectiv prevăzut și în Programul Național de Vaccinare 2023-2027.

În ultimii 50 de ani, prin intermediul vaccinurilor au fost evitate 150 de milioane de decese. Asta înseamnă șase decese pe minut. Doar în Republica Moldova putem evita 350 de decese pe an și 42 de mii de îmbolnăviri”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Rata de vaccinare la unele vaccinuri este mai înaltă, ajunge pâna la 95%-97%. Spre exemplu, contra tuberculozei, contra hepatiteti virale B. Cel mai jos nivel este la virusul papilomei umane, unde rata de vaccinare nu ajunge nici la 60%”, a punctat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi.

Centrul de vaccinare a fost dechis cu susținerea Ministerului Sănătății și a UNICEF, iar valoarea investițiilor se ridică la 750 de mii de lei.

Citește mai mult