Justiție

Maia Sandu cere PA probe concludente privind legăturile Tatianei Răducanu cu Platon și Șor. Precizările Veronicăi Dragalin

Președinta Maia Sandu cere probe concrete din partea Procuraturii Anticorupție, condusă de Veronica Drăgălin, privind acuzațiille lansate la adresa magistratei Tatiana Răducanu, suspectată de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Declarația a fost făcută de Maia Sandu pentru o emisiune de la TV8 , care urmează să fie difuzată joi. În context, șefa statului a spus că, după ce vor fi prezentate probe concludente, Președinția ar putea examina posibilitatea excluderii judecătoarei din funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

După ce s-a venit cu aceste acuzații, trebuie să ofere răspunsuri. Pe de o parte. Și pe de altă parte. Procuratura tot trebuie să ofere răspunsuri: de ce acum? Unde a stat îngropată această informație? Dacă ea este veridică, și dacă este veridică atunci să fie prezentate și probele”, a declarat Maia Sandu.

În același timp, șefa Procuraturii Anticorupție neagă informațiile apărute în presă precum că mesajele care au fost publicate în scrisoare sunt din telefoanele lui Veaceslav Platon, sechestrate de autorități în anul 2016.

Mesajele pe care le-am citat nu sunt din cele trei telefoane ridicate de la Veaceslav Platon în anul 2016. Procuratura Anticorupție și eu personal l-am informat pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, despre circumstanțele exacte de unde sunt aceste mesaje. Aș aprecia dacă deputații înainte de a ieși la televizor s-ar informa ca să nu inducă publicul în eroare. Această informație nu a fost în posesia Procuraturii Anticorupție anterior. Eu personal nu apreciez modul în care se distorsionează informațiile”, a spus Veronica Dragalin la Jurnal TV.

Șefa Procuraturii Anticorupție a spus că a intrat în posesia acestor informații în aprilie curent, după ce a primit o notă informativă din partea unui procuror în gestiunea căruia se află dosarul penal.

În posesia mea e din 10 aprilie 2024, când am primit o notă informativă de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal, unde au fost ridicate acele probe, apoi eu personal am primit acele documente, și am examinat, și am pornit un proces penal pe 30 aprilie”.

Întrebată dacă este convinsă sută la sută de autenticitatea mesajelor care i-au ajuns pe birou, aceasta a răspuns că, din informațiile apărute în spațiul public anterior, aceste mesaje nu sunt inventate.

Din contextul comunicărilor examinate, contrapunerea evenimentelor descrise în discuție cu informația care este deja disponibilă în spațiul public datorită portalurilor de știri care au publicat foarte activ în perioada 2013 și 2014, despre mai multe împrejurări, pentru mine personal, apare o confirmare suficientă că nu sunt inventate aceste mesaje. Dar, clar lucru, noi suntem la o fază incipientă, continuăm să investigăm, să concretizăm mai departe”, a punctat Dragalin.

Șefa PA a precizat și faptul că a expediat scrisoarea pe adresa Parlamentului, Guvernului și Președinției, dar și pe adresa procurorilor, judecătorilor și reprezentanților societății civile care nu au trecut Pre-Vetting-ul.

Consider că eu, ca procuror, când posed o astfel de informație, am obligația de a apăra drepturile recunoscute de Constituția Republicii Moldova, de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și am considerat necesar să-i informez. Nu este pornit un proces penal în care este vizată Tatiana Răducanu, ci este pornit un proces penal pe anumite fapte în baza cărora sunt examinate aceste discuții”, a declarat Veronica Dragalin.

Amintim că, marți, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Vlad Plahotniuc, a apărut o scrisoare, semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată procurorilor, judecătorilor și reprezentanților societății civile, care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting. În scrisoare se menționează că, la 30 aprilie curent, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal în care o suspectează pe judecătoarea Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă.

La scurt timp după apariția acestor informații în spațiul public, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că Tatiana Răducanu a demisionat din funcția de membru în cele două comisii de Vetting. Magistrata a afirmat în cererea sa de demisie că acuzațiile care i-au fost aduse sunt false.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult