Economic

Forumul Gazelor Naturale // Victor Parlicov: „De la monopol la piață liberă, am înregistrat progrese în ultimii ani”

Piața națională de gaze este în proces de liberalizare. Ministrul Victor Parlicov a declarat la Forumul Gazelor Naturale că „de la monopol la piață liberă - am înregistrat progrese în ultimii ani”. La reuniune, au participat și oameni de afaceri din România, interesați de Republica Moldova.

Obiectivul Ministerului Energiei este ca toate firmele mari să cumpere gaze pe piața liberă începând de anul viitor, iar întreprinderile mijlocii, peste doi ani. Acum o lună, a fost realizată prima tranzacție pe bursa română de mărfuri din Republica Moldova.

Principalul beneficiu a acestui forum este că se primește un semnal puternic că piața din Republica Moldova se liberalizează. Cred că este un început foarte bun, un moment istoric pentru Republica Moldova”, a declarat directorul Bursei Române de Mărfuri.

Pasul pe care îl face Moldova cu liberalizarea pieței gazelor naturale este un pas ce va da în viitor șansa consumatorilor - fie ei casnici, fie industriali - de a nu mai depinde de un monopol”, a spus directorul Federației Petrol și Gaze a României, Daniel Apostol.

Potrivit ministului Energiei, în ultimii ani, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale.

„*Piața funcțională și integrarea în piața europeană de gaze ne va aduce fiecăruia din noi mult mai multe benefici, iar beneficiile acestea vor fi mai mari decât doar prețul sau tariful la gaze la consumatori. Este vorba despre o securitate de alimentare, este vorba despre investiții care nu vin până nu este securitate, este vorba despre reguli simple de joc care asigură crearea locurilor de muncă, exporturile”, a relatat ministrul Victor Parlicov.

În ultimii doi ani, Statele Unite s-au angajat să ofere 389 de milioane de dolari prin intermediul programelor energetice ale USAID pentru a ajuta Republica Moldova să le ofere cetățenilor energie mai sigură și mai accesibilă”, a menționat adjunctul ambasadorului SUA, Laura Hruby.

Piața gazelor este în proces de liberalizare, o etapă importantă a fost aplicarea Pachetului energetic trei, care presupune separarea activităților de transportare și furnizare a gazelor naturale. Rețeaua de conducte a fost transmisă în gestiunea unui operator independent care trebuie să asigure acces egal tuturor jucătorilor pe piață.

Citește mai mult