Politic

Activistul Victor Pleșcanov, deținut ilegal din 2022 într-o închisoare din regiunea transnistreană, a fost eliberat. Apelul Chișinăului către Tiraspol

Activistul civic Victor Pleșcanov, încarcerat în iunie 2022 ilegal de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din închisoare. Informația a fost confirmată de Biroul politici de reintegrare, care a salutat decizia. Autoritățile constituționale de la Chișinău fac apel la Tiraspol să dea curs solicitărilor și în alte cazuri individuale de rezonanță.

„Biroul politici de reintegrare salută eliberarea din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova Victor Pleșcanov, care a fost privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol”, anunță Biroul de reintegrare.

Chișinăul precizează: cazul lui Victor Pleșcanov a fost menținut în vizorul „permanent” al vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Sursa menționează că au fost întreprinse „toate eforturile posibile”, în comun cu partenerii externi, pentru ca activistul să fie eliberat din detenție.

„În apelurile noastre mereu a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cetățeanului Pleșcanov Victor din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare”, mai anunță Biroul.

Chișinăul îndeamnă repetat Tiraspolul să dea curs apelurilor și în alte cazuri individuale de rezonanță, cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova care „sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune”: Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi M., Malîșev A., Pogorlețchii V. ș.a.


Amintim că, în 2022, Victor Pleșcanov a fost condamnat la închisoare, în regiunea transnistreană, pentru „instigare la extremism”, după ce a scris pe Facebook: „Slavă Ucrainei! Moarte RMN!”. Activistul a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare. Acesta a fost deținut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult