Politic

Maia Sandu, la Berlin: Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul spre UE

Cooperarea moldo-germană a fost discutată de președinta Maia Sandu în cadrul unei întrevederi cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și președinta Bundestagului, Bärbel Bas. La Berlin, șefa statului a discutat, în special, despre cooperarea în domeniul economic care să ajute la dezvoltarea și crearea locurilor de muncă sigure și bine plătite. Așa cum Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali și o importantă sursă de investiții pentru Moldova, autoritățile de la Chișinău își propun să aprofundeze aceste legături economice.

Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul spre Uniunea Europeană, democrație și prosperitate. Liderii germani susțin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetățenii noștri să trăiască în pace, bună înțelegere și prosperitate. Aspirațiile noastre europene și reformele pe care le realizăm au fost o temă importantă a discuțiilor de azi. În acest context, l-am invitat pe cancelarul federal Scholz la Chișinău să vadă pașii pe care îi facem în calea noastră de modernizare”, a declarat președinta Maia Sandu.

Totodată, președinta a subliniat că este la Berlin și pentru a transmite un puternic mesaj de recunoștință tuturor cetățenilor germani.

Țara lor ne-a fost alături în crizele din ultimii doi ani, oferind sprijin datorită căruia îmbunătățim calitatea vieții din Moldova, investim în infrastructură, avansăm reforme și consolidăm securitatea statului, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Germania în perioada 17-18 mai. La Berlin, șefa statului urmează să primească inclusiv un premiu, în valoare de 25 de mii de euro, care vor fi donați. Distincția recunoaște angajamentul ferm al președintei față de valorile democratice. De asemenea, în cadrul vizitei sale în Germania, Maia Sandu se va întâlni cu comunitățile de moldoveni din Berlin și Frankfurt pe Main.

Germania, țară fondatoare a Uniunii Europene și un partener de top al Moldovei, joacă un rol important în modernizarea și integrarea europeană a țării. În martie 2022, după izbucnirea războiului din vecinătate, Germania, alături de Franța și România, a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova. Această inițiativă a mobilizat sprijin semnificativ, care a permis gestionarea eficientă a fluxului de refugiați ucraineni, consolidarea securității energetice și avansarea reformelor economice și sociale în Republica Moldova.

Germania, de asemenea, este un partener economic esențial pentru Moldova, având multe companii care operează la noi sau achiziționează componente fabricate local. Consolidarea relațiilor comercial-economice este una din temele principale ale vizitei.

Citește mai mult