Electorala

Alegeri locale noi și parțiale în nouă localități // Procesul de votare s-a încheiat

UPDATE: Comisia Electorală Centrală informează că la închiderea celor 13 secții de votare în localitățile unde au avut loc alegeri locale noi și parțiale, dreptul la vot a fost exercitat de către 4 014 alegători. În următoarele ore, CEC va recepționa procesele-verbale de totalizare a rezultatelor.

UPDATE Până la ora 18:00, la vot s-au prezentat, în total, 3 525 de alegători, ceea ce reprezintă 32,7% din numărul celor incluși pe listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Astfel, din cele nouă localități unde astăzi au loc alegeri, în șapte se înregistrează o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce ne permite să anunțăm că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile. Este vorba despre localitățile Hănășenii Noi (Leova), Bucovăț, (Strășeni), Tîrnova (Dondușeni), Sagaidac (Cimișlia), Cotovscoe (UTAG), Salcia (Taraclia) și Chioselia Rusă (UTAG).

Localitățile cu cea mai ridicată prezență la vot sunt: Hănășenii Noi din raionul Leova, și Bucovăț, din raionul Strășeni, unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 33 și, respectiv 30,3 la sută.

UPDATE: Până la ora 15:00, la vot s-au prezentat, în total, 2839 de alegători, ceea ce reprezintă 26,3% din numărul celor incluși pe listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

UPDATE Până la ora 12:00 au votat 1795 de alegători, ceea ce reprezintă 16,7% din numărul celor înscriși pe listele electorale de bază. Procesul de vot decurge fără incidente.

Cei mai activi sunt alegătorii din comuna Hănășenii Noi, raionul Leova, și orașul Bucovăț, raionul Strășeni, unde s-a înregistrat o participare de 24,94% și, respectiv, 19,99%.

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare pot solicita urna de vot mobilă la domiciliu până la ora 14:00. Cererea va fi însoțită și de un certificat medical.

Știrea inițială:

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 414 cetățeni sau 3,8% dintre alegători, informează Comisia Electorală Centrală.

Cei mai activi sunt alegătorii din comuna Hănășenii Noi, raionul Leova, și orașul Bucovăț, raionul Strășeni, unde s-a înregistrat o participare de 6,47% și, respectiv, 5,41%.

cec.md
Sursa: cec.md

Amintim că astăzi au loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia și pentru funcția de primar - în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănășenii Noi, raionul Leova.

Alegeri parțiale pentru funcția de primar au loc în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia.

La ora 07:00, au fost deschise toate cele 13 secții de votare. În listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 10 765 de alegători. Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult