Regional

Povestea de succes a unui emigrant moldovean revenit acasă: Face agricultură inteligentă la Strășeni

În timp ce multe companii se închideau din cauza pandemiei, Alex Florea din satul Sireți, raionul Strășeni, a decis în 2020 să se lanseze în lumea afacerilor cu o idee inovatoare, despre care aflase în străinătate, unde a lucrat mai mulți ani. Acolo a văzut pe viu un model de business bazat pe utilizarea dronelor și cum pot asigura acestea randamentul culturilor, dar și scădea esențial costurile de întreținere, sporind astfel profitabilitatea afacerilor dezvoltate de fermieri.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Revenit acasă după trei ani de muncă la Londra, a observat că în Republica Moldova nu existau în acel moment servicii de agricultură inteligentă și a hotărât să exploreze această nișă.

„Am început afacerea în 2020 în timpul pandemiei, când multe afaceri s-au închis și cariera mea stătea pe loc. Am hotărât să investesc în agricultură și industrie în Moldova din mai multe considerente, unul că eram pasionat de drone de mai mult timp și al doilea, am văzut un model de business care poate fi aplicat și la noi în țară”, spune Alex Florea, antreprenor.

Alex Florea a obținut o subvenție de aproximativ 90 de mii de lei din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și a Organizației Internaționale a Muncii. Din banii obținuți, antreprenorul a reușit să procure un generator și baterii pentru drone.

„La moment avem trei drone stropitoare mari, dar și câteva drone de tipul acesta care se folosesc în diferite condiții, care pentru scanat în agricultură, care pentru analiză și expertiză pe șantier. Pe viitor planificăm să dezvoltăm afacerea, să creștem parcul de drone, dar și să implementăm mai multe tehnologii de digitalizare în agricultură”, mai spune antreprenorul.

Potrivit șefei Direcției generale pentru ocuparea forței de muncă din Chișinău, Ala Șupac, acest program de subvenții este deschis în continuare, iar ajutorul financiar vine la pachet cu servicii de mentorat și instruire pentru antreprenori.

„Pot să-și deschidă o afacere șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă începând cu vârsta de 18 ani. Persoana singură își alege domeniul. Noi îi dăm un plan de afacere pe care îl completează și îi oferim suportul necesar. Obligatoriu, persoana trebuie să aibă ți contribuția proprie, nu doar sursa financiară pe care o oferă statul”, a declarat Ala Șupac, șefa Direcție ANOFM.

Pe parcursul anului trecut, 13 antreprenori din mediul rural au beneficiat de subvenții pentru crearea locurilor de muncă și extinderea afacerilor în mai multe domenii, cum ar fi agricultură, turism rural, servicii, construcții și renovare, patiserie și industria textilă.

Citește mai mult