Social

Ziua Internațională a Biodiversității: „Republica Moldova se implică activ în proiecte de plantare și conservare”

În fiecare an, la 22 mai, este marcată Ziua Internațională a diversității biologice, cu scopul de a crește gradul de înțelegere și de conștientizare a problemelor legate de acest domeniu. Expertul de mediu, Ruslan Nercaș, a declarat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” că în Republica Moldova situația este stabilă și că mai multe ONG-uri din țara noastră se implică activ în proiecte de plantare și conservare a biodiversității.

Expertul de mediu a explicat importanța biodiversității pentru umanitate.

Este foarte important să înțelegem că biodiversitate, de fapt, nu este doar o multitudine de specii de animale și plante sau vietăți. Dar este, în primul rând, dreptul fiecărui organism, al fiecărei celule vii de a trăi și de a se procrea într-un mediu comun. Biodiversitatea are o importanță extrem de mare pentru existența noastră ca specie umană, fiindcă datorită ei noi putem avea hrană, mediu și oxigenul pe care îl respirăm. Este o chestie vitală la care ar trebui să tindem, să o păstrăm și să îi garantăm continuitatea”.

Potrivit specialiștilor, biodiversitatea este un cumul de specii ce reușesc să trăiască și să se protejeze reciproc. Astfel, dacă dispare un element din toată biodiversitatea, apare un dezechilibru în ecosistemele dinamice.

O specie dispărută, cu siguranță, afectează alte specii și dispar multe lanțuri trofice din natură. De exemplu, dacă ar dispărea insectele care polenizează flori, cum sunt albinele în cazul nostru, în câțiva ani de zile ar dispărea omenirea”, a conchis responsabilul în domeniu.

O altă problemă la nivel global pe care a menționat-o invitatul este despre dezastrul ecologic provocat de om.

Zile trecute, citeam o știre despre pericolul pe care îl are extracția uleiului de palmier, care este intens folosit în industria alimentară. Extracția acestui ulei din plantele de palmieri defrișate, aduce un dezastru ecologic ce distruge în totalitate ecosistemul”.

Tema zilei internaționale a diversității biologice din acest an este "Be part of the Plan”. Este un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului global pentru biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul pentru Biodiversitate.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult