Social

Securitatea aprovizionării cu energie în spațiul european a fost discutată la Atena

Eforturile susținute de Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică și importanța adoptării strategiilor și soluțiilor inovatoare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare din sectorul energetic au fost subliniate de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la „Power Summit 2024”, care se desfășoară la Atena.

energie.gov.md
Sursa: energie.gov.md

Platforma a reunit lideri și experți în energie pentru a discuta despre provocările și soluțiile privind securitatea aprovizionării energetice în contextul electrificării economiei europene și tranziției către un sistem de energie decarbonizat până în 2050, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Energiei.

În cadrul panelului de discuții cu privire la „Securitatea aprovizionării cu energie”, Constantin Borosan a evidențiat proiectele recente de infrastructură din R. Moldova și investițiile în surse de energie regenerabilă, care au rolul de a stabiliza și a optimiza sistemul energetic național.

„Republica Moldova a întreprins pași semnificativi în direcția diversificării surselor de energie și creșterii independenței energetice. Creăm interconexiuni energetice cu România și în paralel am demarat acțiuni pentru lansarea piețelor organizate pe termen scurt ale energiei electrice ca să fim pregătiți ca în 2025 să fim cuplați într-o singură piață, piața unică energetică europeană”, a remarcat Constantin Borosan.

Sesiunea de discuții a abordat aspecte cruciale precum optimizarea utilizării generării centralizate, creșterea flexibilității pentru a susține un sistem de energie dominat de surse regenerabile și abordarea diferențelor regionale în Europa. Constantin Borosan a subliniat că Republica Moldova, deși e o țară mică, poate servi ca un exemplu de reziliență și adaptare într-un mediu energetic dinamic și provocator.

Evenimentul Power Summit 2024 aduce împreună lideri și experți din industria energetică pentru a explora soluții inovatoare și strategii esențiale pentru a asigura o aprovizionare continuă și sigură cu energie electrică, în contextul tranziției către un sistem energetic decarbonizat și inteligent. Evenimentul se desfășoară la Atena, în perioada 22-23 mai.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult