Politic

Sondaj IMAS // Cine sunt favoriții cursei prezidențiale și ce cred analiștii politici

Un nou sondaj al companiei IMAS prezentat azi confirmă că Maia Sandu, Igor Dodon și Ion Ceban sunt favoriții cursei prezidențiale. Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar putea obține în primul tur 35,2%, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon cu 16,2 la sută și Ion Ceban cu 5,9%. Datele se apropie de cele din alte sondaje recente, numai că IMAS este prima companie sociologică care estimează că Maia Sandu ar putea să nu obțină un nou mandat, dacă se va duela în turul 2 cu Igor Dodon. Datele sunt puse la îndoială de unii analiști politici, alții însă le văd ca pe un semnal pentru actuala președintă și echipa sa.

Aceste date ridică multe semne de întrebare, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

„Analizele și comentariile politice arată că Igor Dodon ar fi cel mai comod candidat pentru un eventual tur doi pentru actualul președinte Maia Sandu și că, dimpotrivă, Ion Ceban, dacă ar candida, ar fi cel mai dificil (...). Deci, acest sondaj indică mai multe semne de întrebare, așteptăm și alte sondaje să vedem dacă vor reflecta același lucru”, susține analistul politic Ion Tăbârță.

Potrivit sondajului IMAS, dacă ar ajunge în turul doi, Maia Sandu ar putea obține 41,3 la sută, în timp ce Igor Dodon - 43,5 la sută. În cazul unei bătălii electorale în turul doi dintre Maia Sandu și Ion Ceban, actuala președintă ar putea obține un nou mandat, acumulând 40,8% față de 36,8% în favoarea lui Ion Ceban. Datele contrazic un alt sondaj realizat în aprilie de CBS Axa, la comanda WhatchDog, potrivit căruia, Maia Sandu ar câștiga, indiferent cu cine ar ajunge în turul doi.

Analistul politic Anatol Țăranu subliniază că sondajele reflectă situația la zi, iar dacă tendința sugerată de cel realizat de IMAS este veridică, atunci reprezintă o problemă nu doar pentru actuala președintă, ci pentru toate forțele proeuropene.

„Să sperăm că sondajul a fost realizat cu respectarea tuturor rigorilor și, dacă el reflecta situația la zi, asta înseamnă că echipa Maiei Sandu are de rezolvat o problemă și anume problema turului doi, iar acest rezultat al IMAS-ului poate să insufle și o încredere că echipei Maiei Sandu nu i-a reușit să creeze un front larg al forțelor proeuropene care să o susțină pe Maia Sandu în aceste prezidențiale. (...) Or, dacă vine la guvernare în Republica Moldova un președinte pro-rus, cum este Igor Dodon, asta ar însemna că toate eforturile din ultimii ani ale partidei europene ar putea să se ducă pe apa sâmbetei”.

Cât despre un eventual scrutin parlamentar anticipat, sondajul IMAS arată că Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 33,7 la sută din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22,3%, iar partidul Renaștere - 11,06%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1088 de respondenți, din 89 de localități. Marja de eroare este de ±3.0%. Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Independent News (România).

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult