Politic

Presa de peste Prut: Un oficial american de rang înalt ar putea veni în Republica Moldova săptămâna viitoare

Oficiali de la Chișinău și din SUA discută în aceste zile despre o posibilă vizită în Republica Moldova a Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului de Externe de la Chișinău au precizat pentru „Teleradio-Moldova” că nu dețin deocamdată informații în acest sens.

Perfectarea vizitei depinde de evoluția din cele două mari dosare ale momentului – invazia rusă în Ucraina și războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas.

Republica Moldova a devenit un punct fierbinte pe harta Europei odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Rusia încearcă prin intermediul unor actori politici să dărâme regimul pro-occidental de la Chișinău, mai notează presa din România.

Cu doi ani în urmă, Antony Blinken lăuda ajutorul dat de Republica Moldova refugiaților ucraineni de război.

„Republica Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea și siguranța pe care a oferit-o refugiaților. Statele Unite vor face tot ce este posibil pentru a ajuta Republica Moldova (…) Noi sprijinim aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Dorim să sprijinim Republica Moldova în consolidarea securității energetice. O facem prin sprijin financiar pentru dezvoltarea surselor alternative, aducem și experți tehnici. Vom conlucra foarte strâns cu autoritățile de la Chișinău pentru a obține o independență energetică”, a spus în martie 2022 șeful diplomației americane aflat în vizită la Chișinău.

Experții menționau la acea vreme că vizita este un argument al sprijinului pe care SUA îl oferă Republicii Moldova într-o perioadă complicată din regiune.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult