Regional

Depozit de pesticide din Taraclia, devastat

Mai mulți locuitori din orașul Taraclia, dar și din localitățile din apropiere, fură materialele de construcție de pe teritoriul unui depozit, unde anterior se păstrau pesticide uscate și lichide neidentificate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a tras un semnal de alarmă și atenționează că obiectele sunt îmbibate cu substanțe chimice periculoase pentru sănătate.

Depozitul în care anterior se păstrau pesticide este fără acoperiș și gard, iar acum este furată cărămida din care acesta era construit. Mai mult, și copacii de pe teritoriu sunt tăiați. Oamenii din localitate spun că încearcă să ocolească zona pentru că sunt conștienți de riscurile la care se supun.

„Am crescut în acea regiune, știu despre acest depozit. Atunci era ordine și foarte securizat. Cred că autoritățile nu vor lăsa nerezolvată această problemă”.

„Tot ce intră în contact cu pesticidele este periculos. Oamenii iau materiale de acolo, îi putem înțelege și pe ei. Desigur este un pericol”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului trage un semnal de alarmă și îndeamnă oamenii să nu aducă acasă obiecte de la fostul depozit chimic din Taraclia.

„Depozitul era funcțional, avea acoperiș, gard, poartă, ferestre. Aceste materiale de construcție timp de 10 ani au fost saturate cu diferite substanțe chimice, periculoase pentru sănătate. Noi facem un apel în repetate rânduri la autoritățile publice despre necesitatea de a se interveni pentru a lua măsuri stringente”, declară șeful IPM, Taraclia, Andrei Baltacov.

Între timp, autoritățile locale afirmă că nu pot lua nici o decizie, întrucât au constatat că pe acte nu există un proprietar al depozitului. Aproape 50 la sută din bunurile fostului depozit au fost distruse.

„Am pus panouri unde este indicat „Periculos pentru viață", dar din păcate oamenii nu reacționează la asta. Ei continuă să demonteze clădirea, deși nu îmi pot imagina unde pot fi folosite aceste materiale de construcție, sunt saturate cu substanțe chimice. Din păcate, această clădire nu aparține consiliului raional, nu putem face nimic”, spune vicepreședinte raionului Taraclia, Lazari Dermenji.

Pesticidele au fost scose de la depozitul din Taraclia între anii 2013-2014 de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, cu sprijinul NATO.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult