Puncte termice individuale au fost instalate în mai multe blocuri din capitală
Circa zece mii de familii din Chișinău vor beneficia de servicii de termoficare de calitate mai bună, începând cu toamna acestui an. În mai multe blocuri din capitală au fost deja instalate în subsoluri puncte termice individuale. Astfel, locatarii vor beneficia de ajustarea automată a căldurii, în funcție de temperatura aerului exterior, de prepararea apei calde, direct la subsolul casei și se vor bucura de economisirea banilor.
În subsolurile mai multor clădiri de pe bulevardul Moscova din capitală au fost deja instalate puncte termice individuale. Administratoarea a două blocuri de apartamente, împreună cu locatarii, se arată mulțumiți că, în acest proiect, au fost incluse și casele lor.
„Eu cred că orice modernizare e binevenită pentru locatarii blocului nostru”; „Eu cred că este un proiect necesar, care ne va crea confort, în primul rând. Nu trebuie să aștepți pe cineva sau să rogi ca să ne pornească căldura. Noi putem să facem singuri asta”; „Eu cred că este chiar foarte bine, și dacă prețurile vor scădea, e cu atât mai bine”, spun locatarii.
„Blocul nostru constă din două clădiri și sunt foarte friguroase, deci căldura era de la Termoelectrica, ei făceau tot posibilul, deoarece pereții sunt din ciment, vă dați seama că e ca în subsol. Sperăm foarte mult că o să se încălzească blocul și o să fie mai cald, credem asta”, a menționat Ala Moldovanu, administratoarea blocului.
Potrivit directorului interimar al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Ruslan Surugiu, sistemele centralizate de termoficare, prescurtat SACET, sunt recunoscute, la nivel mondial, drept cele mai eficiente soluții de termoficare urbană și necesită să fie promovate și în Republica Moldova. Funcționarul spune că urmează să fie dublat numărul punctelor termice în cadrul altor proiecte.
„Punctele termice individuale sunt parte a modernizării sistemului de centralizare de încălzire și de ce vorbim de modernizare, pentru că este o soluție tehnică, care este deja pe larg folosită în țările europene, care oferă confort, siguranță și posibilitatea de a regla consumul de energie”, a declarat Ruslan Surugiu.
Potrivit specialiștilor, instalarea unui punct termic individual durează de la cinci până la nouă luni, în funcție de complexitatea proiectului.
Instalarea punctelor termice individuale are loc în cadrul celui de-al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, finanțat de Banca Mondială. În total, de instalații termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri de apartamente și trei grădinițe din capitală.