Electorala

Moldovenii din diasporă se pot înregistra prealabil pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendum - inregistrare.cec.md

Cetățenii moldoveni, care, pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului, se vor afla peste hotare, sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru a-și putea exercita votul. Această măsură este obligatorie pentru moldovenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care își doresc să voteze prin corespondență. Comisia Electorală Centrală a prezentat platforma inregistrare.cec.md și a îndemnat alegătorii să se înregistreze prealabil în număr cât mai mare pentru a ajuta la stabilirea numărului de secții de votare deschise în străinătate.

Cetățenii din diasporă care își vor exercita votul la o secție de votare, pentru înregistrare prealabilă, vor introduce IDNP-ul și data nașterii. De asemenea, vor trebui să aleagă țara, localitatea și secția de votare.

„Înregistrarea prealabilă reprezintă un element important pentru a decide asupra numărului sau locului unde ar trebuie să se deschidă o secție de votare”, a explicat secretara de stat a Guvernului Republicii Moldova, Ana Calinici.

Potrivit Anei Calinici, în ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora. „Sunt două exerciții absolut importante.”

Cetățenii, care vor dori să voteze prin corespondență, vor parcurge aceiași pași de înregistrare prealabilă. În plus, vor introduce adresa unde locuiesc și date de contact. Ulterior, vor semna o declarație privind veridicitatea datelor. Buletinele de vot vor fi expediate prin intermediul poștei diplomatice sau al serviciilor poștale obișnuite.

Moldovenii se pot înregistra prealabil până la 6 septembrie.

Pentru mai multe detalii și informații, conaționalii noștri stabiliți peste hotare se pot adresa la misiunile consulare ale Republicii Moldova în străinătate sau pot solicita Biroul pentru Relații cu Diaspora.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult