Economic

Chișinăul va procura electricitate de la Cuciurgan și în iunie. Centrala din stânga Nistrului va asigura 92% din necesitățile malului drept

Chișinăul va asigura, în luna iunie, 92 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Energocom anunță că 6% din necesarul de electricitate va fi produs de centralele electrice cu termoficare urbane și de producătorii de energie din surse regenerabile, iar alte 2% vor fi achiziționate de pe OPCOM pentru acoperirea, în special, a consumului în orele de vârf.

Conform prognozei pentru iunie, necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului constituie aproximativ 334 613 MWh.

Energocom anunță în acest context că circa 308 223 MWh sau 92% vor fi achiziționați de la MGRES, din stânga Nistrului.

Alți circa 21 528 MWh vor fi asigurați de energia electrică produsă de centralele electrice cu termoficare urbane și de producătorii de energie din surse regenerabile, iar restul din necesar, cca 4 862 MWh – de pe OPCOM, pentru a acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Amintim că, în octombrie 2023, Chișinăul a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), până la sfârșitul anului 2024. Autoritățile anunțau atunci că Chișinăul va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din stânga Nistrului, la un preț de 66 dolari per MWh.

Anterior, președinta Maia Sau declara că malul drept va putea renunța la energia electrică produsă în stânga Nistrului peste doi ani, după ce linia electrică de înaltă tensiune între Vulcănești și Chișinău, care va pune bazele conexiunii sistemului de energie electrică din România cu cel din Republica Moldova, va fi gata.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult