Social

Interviu ÎN CONTEXT// Alexei Buzu: Guvernul va interveni pe mai multe paliere pentru beneficiarii Programului „Prima Casă Plus”

Programul „Prima Casă Plus” vine să completeze setul de măsuri de suport pentru familiile din Republica Moldova, afirmă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Prezent la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, oficialul a declarat că se așteaptă ca prețurile imobiliarelor să se stabilizeze și să devină mai accesibile. Guvernul monitorizează domeniul și va interveni pe mai multe paliere, inclusiv în sectorul construcțiilor, pentru a simplifica procedurile birocratice, a oferi finanțări și pentru a identifica terenuri pentru casele beneficiarilor.

Cetățenii interesați să-și procure o locuință, o vor putea face, din 1 iulie, în baza noului program guvernamental – „Prima Casă Plus”, care succede programul „Prima Casă”, lansat acum șase ani. Autoritățile cresc plafonul maxim de creditare de la un milion de lei la 2,5 milioane de lei, precum și cota de garantare de către stat – de la 50 la sută la 70%, pentru cetățenii care vor alege să-și procure locuințe în afara Chișinăului.

Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, este în platoul Moldova 1. Vreau să lămurim câteva aspecte despre proiectul „Prima Casă Plus”. Să ne aducem aminte de situația când au sărit ratele bancare în sus, acum aproximativ doi ani, și ce mecanisme există sau mai bine zis garanții pentru a preveni din nou asemenea situații?

Alexei Buzu: În primul rând, cred că trebuie să ne preocupăm de faptul că avem o stabilitate macrofinanciară în țară. Asta înseamnă că politica monetară, politica fiscală trebuie să fie destul de prudentă și să planificăm în așa mod încât să putem absorbi anumite șocuri externe cauzate de anumite crize. Deci asta este, cred, în primul rând. În al doilea rând, prin această nouă iterație, deci „Prima Casă Plus”, vom avea această rată a dobânzii fixe la 7,63%. Asta înseamnă că vom avea mai multă stabilitate atunci când vorbim de costul acestui credit ipotecar pentru beneficiari.

Moldova 1: Adică nu se va schimba rata dobânzii la fiecare jumătate de an, cum era până acum?

Alexei Buzu: Încercăm să aducem această previzibilitate. Mai mult, perioada maximă de contractare a creditului am crescut-o de la 25 la 30 de ani. Asta înseamnă că, dacă extindem perioada, costul pentru acest credit devine mai mic și asta înseamnă că la acest program vor avea acces și familii cu venituri mai modeste. Pentru că, extinzând perioada de contractare a creditului, vor putea să eșaloneze acele plăți.

Pentru noi este foarte important să susținem familiile din Republica Moldova. Noi am venit cu investiții în educație, în creșe, în grădinițe. Programul „Prima Casă Plus”, care a fost solicitat de către doamna președintă și prezentat astăzi de către prim-ministrul Recean, vine să completeze acest set de măsuri de suport pe care le avem în Republica Moldova.

Moldova 1: La conferința de presă prim-ministrul Recean a fost întrebat și despre prețurile la imobiliare în Chișinău și nu doar. Dar, iată, răspunsul sau miza este că creșterea ofertei va genera o reducere de prețuri. Pe de altă parte, în alte situații, comentatorii, experții economici spuneau că economia noastră nu răspunde imediat la asemenea măsuri sau nu răspunde după o logică a pieței libere, nu are o reacție imediată. Credeți că aceasta este totuși cea mai bună soluție?

Alexei Buzu: Eu cred că Guvernul privește un pic mai complex această problemă și într-adevăr avem această provocare în domeniul imobiliarelor. Dar aici intervenim pe mai multe paliere. În primul rând, noi am încercat și în continuare depunem un efort pentru a debirocratiza procesele din domeniul construcțiilor, să simplificăm anumite procese birocratice, pentru ca proiectele de construcție de la schiță până la șantier să demareze într-un ciclu mult mai scurt posibil. Încercăm să oferim mai multe terenuri, cum a spus și domnul prim-ministru, pentru că companiile de construcție să poată să le utilizeze pentru a construi și a lărgi oferta de construcții. Și încercăm să atragem mai multe instrumente financiare pentru ca să ne asigurăm că companiile din domeniul construcțiilor pot accesa finanțări mai ieftine, mai previzibil pentru a se ancora în proiecte mai ambițioase.

Totodată, noi trebuie să înțelegem că am avut acest șoc triplu. În primul rând, vorbim de pandemie, când practic toate șantierele s-au închis, vorbim de faptul că în războiul din Ucraina au fost perturbate mai multe lanțuri valorice, inclusiv fiind afectată industria construcțiilor. Deci, materialele de construcție au devenit mult mai scumpe, ele au devenit mai puțin previzibile. Și faptul că am avut un șoc inflaționist, fapt care a crescut prețul la credite tot a cauzat această perturbare. Noi vedem că pe toate aceste aspecte, inclusiv reformele pe care le implementează ministerul și Guvernul și programele pe care le demarează, eu sper că industria construcțiilor și prețul la imobiliare în Republica Moldova va ajunge într-o normalitate. Și casa, acest vis al fiecărei familii, va deveni mult mai accesibil.

Moldova 1: Ca să mergi la bancă, ar trebui să muncești sau să declari munca. Spuneați dumneavoastră că peste 20% dintre cei care lucrează în Republica Moldova, fie lucrează la negru, fie lucrează la gri, adică declară doar parțial veniturile. Și vreau să vă întreb aici ce faceți cu acei angajatori și cu acei angajați pe care îi descoperiți că nu declară munca? Și, la fel, în ultimele două săptămâni, tot atâtea cazuri constatate cât într-un an - 2022. De unde vine această diferență?

Alexei Buzu: Deci noi în ultimele două săptămâni de zile am identificat aproximativ 80 de persoane care lucrează fără contract de muncă. Deci cea mai acută formă de muncă la negru. Cam tot atâtea cazuri au fost identificate pe parcursul anului 2022. Diferența este că în această perioadă noi am demarat o reformă profundă a Inspectoratului de Stat a Muncii și asta înseamnă că în fiecare săptămână putem să identificăm aceste persoane. Pentru că suntem la început de cale, noi am optat și am prioritizat identificarea acestor persoane și un efort semnificativ de formalizare a acestora. Deci, noi prioritizăm, în ultimă instanță, câți salariați, câte persoane au contract, declară tot salariul și la acest moment încă nu aplicăm sancțiuni, pentru că înțelegem că există o problemă legată de dezvoltarea economică. Vrem să susținem antreprenorii din Republica Moldova. Noi facem acele prescripții, lucrăm cu angajatorii. Dacă încălcările vor persista, vom trece la următoarea etapă, unde vom aplica acele amenzi.

Cu siguranță, ăsta este unul din eforturile pe care le demarăm. Noi vom avea alte programe, cum ar fi vouchere în agricultură pentru a stimula zilierii, persoanele care muncesc sezonier în agricultură să declare veniturile, să contribuie la bugetul de asigurări sociale. Vom echipa Inspectoratul de Stat al Muncii cu camere de luat vederi, cu drone pentru a putea investiga mult mai bine și mult mai inteligent șantierele de construcție, atât din perspectiva sănătății și securității la locul de muncă, să înțelegem care sunt măsurile de protecție care sunt administrate la șantier și, totodată, pentru a identifica numărul de persoane care lucrează în acel șantier. Și dacă aceste persoane au contract de muncă, dacă declară salariul și așa mai departe. Deci noi vom face acele schimbări și investiții necesare pentru ca să ne asigurăm că avem o instituție eficientă, integră, care este prietenoasă antreprenorilor care respectă regulile de joc și, totodată, ajută, îi împuternicește pe cei care muncesc să se treacă pe alb.

Moldova 1: Aproape jumătate de milion de persoane în Republica Moldova apte de muncă, dar care nu neapărat doresc să muncească sau nu caută de lucru. Cum se explică acest fenomen?

Alexei Buzu: Acest fenomen, de fapt, este răspunsul la inacțiunea noastră, a autorităților, de ani de zile, când am amânat mai multe reforme și intervenții. Și spuneam că chiar dacă la sfârșitul anului 2023 aveam aproximativ peste jumătate de milion de persoane care sunt apte de muncă, dar nu muncesc, acest număr este cu 121 de mii mai puțin comparativ cu 2019. Avem cele mai puține persoane inactive din ultimii cinci ani.

Asta înseamnă că reformele, intervențiile pe care le facem dau rezultate, dar totodată jumătate de milion de persoane apte de muncă care nu sunt pe piața muncii este o cifră extrem de alarmantă. Și asta înseamnă că trebuie să ne mișcăm mult mai rapid, mult mai amplu și mult mai hotărât, să oferim acele oportunități, să ajutăm persoanele să-și dezvolte competențe. Să ne asigurăm că sistemul nostru de asistență socială nu descurajează munca, că oferim mai multe locuri în creșe, în grădinițe pentru acei părinți, în special mame care au grijă de copii mici, dar doresc să muncească, să combine mult mai eficient viața profesională cu viața de familie. Și aceste intervenții, sunt sigur, vor duce la faptul că vom avea mai multe persoane care muncesc în Republica Moldova, pentru că cea mai bună formă de protecție socială, cea mai bună formă de a construi o societate este să oferim aceste oportunități de locuri de muncă decente în Republica Moldova.

Moldova 1: Ați fost la Bruxelles la Consiliul de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. Ați semnat un acord (n.r. Acordul privind participarea țării noastre la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului social european) cu comisarul european, Nicolas Schmit. În ce constă acest acord și ce vreți să obțineți?

Alexei Buzu: Este primul acord de finanțare în domeniul muncii și asistenței sau afacerilor sociale la care Moldova va fi parte. Noi vom avea acces la o parte din acel mare fond al Uniunii Europene în domeniul muncii și afacerilor sociale. Un fond care va crește mult mai mult în următorul exercițiu bugetar după 2027. La nivelul Uniunii Europene, devine tot mai clară necesitatea că piața muncii, competențele salariaților, competențele celor care sunt în Uniunea Europeană trebuie să crească destul de semnificativ. Noi în Republica Moldova vom putea să aplicăm la proiecte, asta înseamnă că mai multe programe, mai multe reforme pe care le demarăm vor avea o finanțare mult mai substanțială din partea partenerilor și prietenilor noștri din Uniunea Europeană.

Pe 21 mai, la Bruxelles, a fost semnat Acordul între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind participarea țării noastre la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului social european (FSE+), care prevede sprijin financiar și tehnic pentru implementarea politicilor în domeniu și reducerea sărăciei. Acordul va permite Republicii Moldova să participe activ la diverse inițiative și proiecte europene, menite să sprijine reformele în domeniul muncii și protecției sociale.

Citește mai mult