Social

Un nou colegiu va fi creat în Republica Moldova

În cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate (AMFA) „Alexandru cel Bun” va fi creat un Colegiu Militar. Potrivit Ministerului Apărării, aici își vor face studiile fete și băieți care au absolvit ciclul gimnazial. Pe parcursul studiilor, elevii vor fi asigurați cu echipament, cazare, hrană și bursă din bugetul de stat. Totodată, aceștia vor beneficia de un loc de muncă garantat în una din unitățile militare ale Armatei Naționale.

De asemenea, tinerii interesați vor putea să-și continue studiile de licență la Academia Militară, fără concurs de admitere. Durata studiilor va fi de patru ani. La final, absolvenții vor primi gradul militar primar al corpului de sergenți „caporal”.

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi în cadrul ședinței Guvernului o decizie în acest sens.

Potrivit secretarului de stat Sergiu Plop, proiectul a fost elaborat în scopul asigurării completării Armatei Naționale cu tehnicieni militari calificați (categoria „sergenți”). În prezent, instituția de apărare are un număr insuficient de astfel de specialiști, ceea ce afectează capacitățile operaționale ale armatei.

Colegiul Militar va fi creat ca o subdiviziune structurală a AMFA, care va oferi programe de formare profesională post-secundară în domeniul milităriei la specialitățile infanterie și artilerie.

Citește mai mult