Social

Sondaj: Marea majoritate a a cetățenilor susțin aderarea R. Moldova la UE. Cine sunt favoriții la prezidențiale?

Aproape 58% dintre cetățenii Republicii Moldova ar sprijini aderarea țării la Uniunea Europeană, dacă ar avea loc un referendum, conform celui mai recent sondaj prezentat pe 29 mai de iData. Rezultatele indică o creștere de aproximativ 3% în comparație cu sondajul CBS-Axa din martie. Între timp, președinta Maia Sandu, principalul susținător al integrării europene, deși rămâne printre favoriții cursei prezidențiale, pierde din încrederea cetățenilor. Numărul celor care au afirmat că ar vota-o pentru un nou mandat a scăzut cu aproape 10% în ultimele trei luni.

Tot mai mulți cetățeni susțin eurointegrarea Republicii Moldova. Conform unui sondaj iData, prezentat astăzi, 57,9% dintre persoanele chestionate au declarat că vor vota pentru aderarea la UE, în cadrul unui referendum. 30,9% se opun acestei idei, iar puțin peste 11% nu au știut ce să răspundă sau au preferat să nu răspundă. În martie, un sondaj CBS-Axa a arătat că peste 55% dintre respondenți ar vota "pentru" integrarea europeană.

iData
Sursa: iData

Între timp, președinta Maia Sandu, care a inițiat în 2022 procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, iar în 2023 a propus desfășurarea referendumului privind aderarea țării la Blocul Comunitar – pierde din încrederea cetățenilor, chiar dacă rămâne în continuare favorită în cursa pentru prezidențiale. Potrivit datelor sondajului citat, întrebați pe cine ar vota la funcția de președinte, 30,4% din respondenți au declarat că pe Maia Sandu. Pierde un pic din teren și fostul președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Pentru acesta și-ar da votul 14,3 la sută din cetățeni.

Comparativ, în martie, aproape 40% dintre alegători au declarat în cadrul sondajului CBS-Axa că și-ar da votul pentru actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cel mai recent sondaj al companiei IMAS, prezentat pe 22 mai, arăta că Maia Sandu ar putea obține în primul tur al alegerilor prezidențiale 35,2%, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon – cu 16,2 la sută.

iData
Sursa: iData

Sondajul iData a fost realizat pe un eșantion de 1.022 de persoane din 304 localități. Perioada de culegere a datelor a fost 22-27 mai, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult