Social

Ucraina așteaptă primele avioane F-16

Ucraina face un nou apel către aliați și așteaptă să primească primele avioane F-16 deja în această vară. Potrivit Kievului, sistemele moderne de apărare aeriană și avioanele occidentale le vor permite să oprească teroarea rusă. Între timp, trupele ruse continuă să bombardeze Harkovul, dar și alte orașe ucrainene cu bombe aeriene ghidate și cu drone Shahed. Sunt atacate constant ținte civile și infrastructura critică. Șapte persoane, printre care un copil de patru ani, au fost rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donețk.

tvrmoldova.md
Sursa: tvrmoldova.md

O bombă aeriană ghidată a fost lansată spre localitatea Alekseevo-Drujkovka din regiunea Donețk, avariind peste 100 de case, o biserică și mai multe mașini. Atacul a avul loc în timp ce polițiștii evacuau localnicii rămași în satul bombardat constant de inamic.

Bombardamentul a avut loc la 12 kilometri de Kramatorsk, unul dintre principalele orașe controlate de Ucraina în regiunea Donețk, care este constant ținta atacurilor.

„Rachete inamice au lovit orașul, provocând probleme pentru companiile de utilități și pentru locuitori. Un complex rezidențial, un cămin, a fost distrus aproape în totalitate. E bine că acolo, practic, nu erau oameni”, a spus viceprimarul din Kramatorsk, Andrii Besonnîi.

Trupele ruse lovesc în continuare și regiunea Harkov, știind că Ucraina nu poate ataca lansatoarele de rachete din interiorul Rusiei, deoarece nu poate folosi rachetele occidentale cu rază lungă de acțiune. Iar sistemele de apărare aeriană occidentale nu pot intercepta rachetele rusești până când acestea nu trec frontiera, care e la doar 25 de kilometri. Așa că Ucraina este în așteptarea primelor avioane de luptă F-16.

„Aviația rusă rămâne una dintre cele mai mari provocări pe câmpul de luptă și un element-cheie al terorii împotriva orașelor ucrainene și împotriva civililor ucraineni. Ne așteptăm să primim primele avioane F-16 în această vară. Sistemele moderne de apărare aeriană și avioanele occidentale ne vor permite să oprim teroarea rusă”, a menționat Denis Șmîhal, prim-ministrul Ucrainei.

Între timp, zece țări europene recunosc dreptul ucrainenilor de a lovi teritoriul rusesc. Rachetele cu rază lungă de acțiune ale Marii Britanii și Franței, care au anunțat acest lucru, ar putea ajunge la Breansk, Kaluga și Voronej. Totodată, Suedia va acorda Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de un miliard 160 de milioane de euro. Acesta va include un avion radar și rachete de aviație AMRAAM, utilizate inclusiv de F-16.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult