Economic

INTERVIU // Victor Parlicov: Sistemul de stocare a energiei va permite conectarea la sistemul electroenergetic european

Din cele 85 de milioane de dolari oferite de SUA se va construi un sistem grandios pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipament suplimentar pentru îmbunătățirea fiabilității rețelelor electrice, controlul fluctuațiilor din sistem și gestiunea eficientă a rezervelor de energie. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat pentru MESAGER că, astfel, va crește reziliența și capacitatea sistemului energetic al Republicii Moldova, care este parte a procesului de integrare în piața energetică și va permite conectarea la sistemul electroenergetic european, inclusiv să facem piață comună cu cea din Uniunea Europeană într-un an sau doi.

Moldova 1: Rămânem la același subiect și discutăm în continuare cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, care este prezent în platoul Moldova 1. Aș vrea să facem o precizare pentru început. Deci acești 85 de milioane de dolari despre care a vorbit secretarul de stat american, de fapt, fac parte din acest pachet de sprijin, care a fost anunțat în 2022? Asta înseamnă că acum avem acces la o parte din bani? Vorbim despre acei 85 de milioane de dolari.

Victor Parlicov: Deci asta înseamnă că, din cele 300 de milioane de dolari care au fost anunțate, în 2022 sau 2023. O parte din banii ăștia, așa cum s-a spus, au fost alocați pentru plata compensațiilor în factură, circa 80 de milioane au fost utilizați pentru a ajuta consumatorii vulnerabili, în special iarna trecută.

Moldova 1: Deci a fost o măsură pe termen scurt.

Victor Parlicov: Da. Iar cealaltă parte, cea mai mare parte în esență, sunt direcționați spre investiții, investiții menite să consolideze securitatea noastră energetică și menite să ajute Republica Moldova să se integreze în piața europeană de energie. Pentru o parte din banii respectivi a fost semnat recent, dacă țineți minte, un memorandum cu USAID pentru finanțarea construcției celei de-a treia linii de interconexiune cu România, Strășeni-Gutinaș. Asta este o parte. Și altă parte, astăzi a fost anunțat, sunt bani care vor fi alocați pentru stocarea energiei, pentru baterii de stocare a energiei, și motoare pentru echilibrarea sistemului energetic.

Moldova 1: Deci este o măsură pe termen lung pentru depășirea crizei energetice cu care ne confruntăm.

Victor Parlicov: Noi nu suntem în criză energetică, dar noi dorim să integrăm sistemul energetic al Republicii Moldova în sistemul electroenergetic european. Inclusiv, să facem piață comună cu piața energetică din Uniunea Europeană, iar pentru asta trebuie să corespundem la niște criterii. Inclusiv să avem interconexiuni suficiente, inclusiv să putem garanta stabilitatea sistemului nostru, iar bateriile, echilibrarea, regenerabilele, toate lucrurile astea ne consolidează ca să putem deveni parte a sistemului energetic european, membri la ENTSO-E, dacă tehnic să vorbim, chiar și separat de Ucraina, pentru că acum noi facem parte din blocul Ucraina-Republica Moldova, iar tot lucrul de dispecerizare se face în esență la Kiev, pentru că noi singuri nu avem nici interconexiunile necesare, nici capacitatea de a echilibra sistemul etc. Deci investițiile astea vin să ne permită să facem parte din sistemul european, chiar dacă sistemul ucrainean nu rezistă. Pentru că vedem că este război și Federația Rusă continuă să devasteze, să distrugă sistemul electroenergetic ucrainean.

Moldova 1: Aș vrea să ne explicați pe înțelesul tuturor. Cum mai exact vor fi gestionați acești bani? Am tot vorbit despre acel mecanism inovator de stocare a energiei, cum mai exact funcționează acest mecanism, ca să înțeleagă și omul de rând?

Victor Parlicov: Bateriile care vor fi livrate au menirea nu atât să stocheze energia când este exces din regenerabile, dar este în primul rând pentru a regla sistemul. Ea nu este de puterea sau de capacitatea suficientă pentru a integra toate regenerabilele din Moldova, dar ea este necesară pentru ca noi să putem stabiliza frecvența la noi în sistem. Separat să facem reglajul de frecvența separat de partea ucraineană, propriu. Și atunci asta este menirea acestui sistem și asta este o precondiție, una din precondiții, din partea sistemului electroenergetic european, ca noi să putem să ne integrăm acolo. Și aceste investiții, mă bucur pentru că a luat timp, așa cum ați spus, a fost anunțat acest pachet de suport mai devreme, dar a luat timp până ne-am definit ce fel de investiții și ce fel de tipuri cu ce capacitate. S-au făcut o mulțime de studii de sistem, care acum ne-au permis să anunțe acest pachet. Deja știm clar ce vrem, știm clar câți bani vor fi alocați și eu cred că, în următorii un an - doi, vom crește semnificativ reziliența și capacitatea sistemului nostru de a se stabiliza.

Moldova 1: Voiam să vă întreb despre timpul necesar pentru implementarea acestor inovații pentru a simți deja rezultatele.

Victor Parlicov: Cam doi ani. Deci, ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorul de rând este că noi, dacă vrem să facem parte din piața comună europeană și dacă vrem să ajungem în aceleași condiții și să avem și o diversificare ca să facem inclusiv export de energie regenerabilă din Moldova, trebuie să avem propriul sistem de stabilizare a sistemului electroenergetic, propria capacitate. Și iată, toate investițiile vin la asta va permite și consumatorii, și investitorii în regenerabile să poată pune mai multe regenerabile, inclusiv pentru export. Pentru că noi vom avea în cazul dat o capacitate mult mai bună de a menține stabilitatea sistemului.

Moldova 1: Deci vor exista și oportunități mai multe pentru energia regenerabilă?

Victor Parlicov: Toate investițiile care se vor face din partea cea care rămâne din grantul american fac parte din procesul mare de integrare a Republicii Moldova în piața energetică europeană. Asta înseamnă linii de interconexiune. Asta înseamnă sistem de echilibrare. Asta înseamnă încă o stație de transformare și o linie care să permită să conecteze regenerabile în zona unde avem cele mai bune vânturi și ăsta este și sensul acestor investiții. Să putem integra cât mai multe regenerabile și să putem să ne conectăm la sistemul european. Și să menținem stabilitatea sistemului nostru.

Moldova 1: Cât de deschiși sunt antreprenorii pentru a opta pentru aceste sisteme de energie regenerabilă la moment?

Victor Parlicov: Deci noi vindem un interes enorm pentru a investi în regenerabile. Doar că sistemul nostru, atât consumul, cât și capacitatea noastră de a ne menține stabilitatea sistemului nu permit să integrăm mai multe. De asta și facem aceste investiții, ca să putem eventual ridica cantitatea de regenerabile, pe care să le punem pune fie la licitație, fie să le dăm posibilitate consumatorilor să își instaleze propriile sisteme.

Moldova 1: Astăzi, ministerul pe care îl conduceți a publicat un comunicat în care se spune că Republica Moldova va stoca circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30 de procente vor constitui stocuri de securitate. Care este cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor și unde va fi și în ce mod vor fi stocate aceste gaze?

Victor Parlicov: Avem la moment două tipuri de stocuri, stocurile de securitate, care reprezintă sub 50 de milioane de metri cubi. Astea sunt pentru cazul în care apare o criză, astea sunt deja plătite de consumatori sau sunt incluse în plata consumatorilor prin tarife, inclusiv din cauza asta în ultima perioadă, tarifele sunt puțin mai mari. Pentru că noi am cumpărat suplimentar vreo 50 de milioane de metri cubi de gaz pe care le stocăm. Pentru ce? Pentru că în caz dacă apare vreo situație de criză și nu avem alte surse, noi să putem consuma din rezerve, să menținem stabilitatea sistemului de gaze și să avem timpul necesar pentru a remedia problema. Cazul este foarte puțin probabil și o spun cu toată responsabilitatea. După ce în 2022-2023 am diversificat livrările de gaze, acum să avem o situație în care ne blochează toți furnizorii potențiali și nu ne livrează gaz este o situație practic imposibilă. Dar, oricum, și directivele europene, și bunul-simț, pentru că totuși am avut situații de criză, prevăd ca noi să avem aceste stocuri de securitate.

A doua parte de stocuri sunt stocurile, la fel obligatorii conform directivei europene. Directiva prevede că țările care dețin depozite subterane de gaze pe teritoriul lor, trebuie să le aibă pline în proporție de cel puțin 90% până în 3 noiembrie. Țările care nu au propriile depozite, și Republica Moldova nu are, trebuie să aibă depozitate în alte țări până la 15% din tot consumul anual total. Și noi suplimentar la cele 50 de milioane, încă vreo sută de milioane de metri cubi le vom procura până în noiembrie, pentru ca să le plasăm pe piață începând cu noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Asta este sensul ca noi să avem niște stocuri suplimentare care, cu certitudine, să fie disponibile pentru piață.

Moldova 1: Care este situația la moment în acest sens?

Victor Parlicov: Noi încă nu am început să facem stocurile. Prețurile acum au mers în sus. A fost un moment potrivit vreo lună – o lună și ceva în urmă să procurăm, acum prețurile au mers în sus. Cred că vom aștepta prețuri mai bune și ideea este să procurăm aceste stocuri când conjunctura de prețuri e cea mai favorabilă, pentru că volumele necesare pentru Republica Moldova nu sunt atât de mari ca să riscăm să nu reușim să ne facem aceste stocuri până la 1 noiembrie.

Moldova 1: Aș mai vrea să ating repede încă un subiect. Știm bine că volumul mediu zilnic de tranzit din Rusia în Europa este de circa 42 de milioane de metri cubi, dintre care 5,7 milioane de metri cubi spre Republica Moldova, în regiunea transnistreană. În cazul în care ar fi stopat acest tranzit, este clar că Transnistria ar intra într-un colaps. Care ar fi reacția Chișinăului într-o asemenea situație?

Victor Parlicov: Noi, în primul rând, am declarat deja că Republica Moldova în niciun fel nu va obstrucționa livrarea de gaze în regiunea transnistreană de către „Gazprom”. Există rute alternative pentru a livra acest caz. Noi le discutăm. Deja este practic cert că pe ruta clasică din Ucraina direct spre regiunea transnistreană acest gaz nu va putea veni. De asta, probabil, se va face uz de gazoductul transbalcanic, prin Turcia, acest gaz în regim revers va reveni în regiunea transnistreană. Sunt costuri suplimentare pe care trebuie să și le asume fie partea rusă, fie cei din regiunea transnistreană.

Citește mai mult