Justiție

Reacția Președinției și Guvernului la decizia magistraților de a-i audia pe Maia Sandu și Dorin Recean în dosarul „concesionării aeroportului”

Președinția critică includerea președintei Maia Sandu pe lista martorilor în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, calificând aceasta drept „circ al corupților.” Magistrații au admis astăzi cererea avocatului fostului prim-ministru Iurie Leancă, care a solicitat audierea tuturor membrilor Cabinetului de miniștri de atunci, inclusiv a actualului prim-ministru Dorin Recean. Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu comentează deocamdată decizia, dar va oferi precizări după ce va fi analizată.

„Maia Sandu NU a votat concesionarea aeroportului către AviaInvest și a spus acest lucru de nenumărate ori - fapt ce poate fi probat ușor din înregistrarea video a ședinței de Guvern. Mai mult decât atât, Maia Sandu a solicitat sancționarea tuturor celor care au „oferit” abuziv Aeroportul Chișinău grupului Șor. Ce are loc acum este un circ al corupților cu scopul de a ascunde adevărul”, a scris șeful cabinetului președintei Adrian Băluțel.

Solicitat de „Teleradio-Moldova” să comenteze decizia instanței, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat сă „prim-ministrul Dorin Recean nu comentează circul corupților”.

Magistrații au admis și solicitarea de a-i invita ca martori pe foștii membri ai Consiliului național pentru parteneriatul public-privat. De asemenea, judecătorii au permis anexarea la dosar în calitate de probă a înregistrării video a ședinței Guvernului la care s-a aprobat concesionarea aeroportului.

Astfel, după un an, a fost încheiată etapa de ședințe preliminare în acest dosar, iar pe 14 iunie va începe etapa de cercetare judecătorească.

După ședință, fostul premier Iurie Leancă a declarat presei că foștii săi colegi din Executiv trebuie să răspundă în fața instanței de ce au votat pentru concesionarea aeroportului. Leancă speră că foștii miniștri se vor prezenta în instanță.

Va fi un gest și de responsabilitate civică, fiindcă tot ei au indus aceasta teorie că a fost un gest ilegal. Să vină să-și explice votul de altădată. I-a forțat cineva cu arma la tâmplă sau, vorba domnului Lazăr, poate, le-a dat niște bani cineva? Pe mine nu m-a forțat nimeni”, a declarat ex-premierul.

Potrivit lui, decizia guvernului său de concesionare a aeroportului a fost legală.

Concesiunea a încetat nu pe motivul ilegalității, dar pe motivul că cel care l-a luat în concesiune și-a luat angajamentul de a face investiții și nu l-a respectat”, a argumentat Leancă.

Amintim că audierea foștilor miniștri din guvernul Leancă a fost solicitată prima dată în cadrul ședinței din februarie curent. Atunci Adrian Băluțel a declarat că Maia Sandu nu se va prezenta la audieri pentru că nu a votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. La rândul său, Dorin Recean declarase că se va prezenta în instanță, dacă va fi citat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică au pregătit și concesionat propriu-zis Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău în interesul grupării criminale și organizației criminale. Este vorba despre: fostul premier Iurie Leancă; fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci; fostul director adjunct al Agenției Proprietății Publice, Angela Susanu; fostul șef adjunct al direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice, Maria Șendilă, fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan; fostul director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac; șefa serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alla Țubari. Aceștia sunt învinuiți că în urma acțiunilor lor ilegale statul ar fi fost prejudiciat cu 392 de milioane de lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA, a aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și capitalul social, cât și bunurile inculpaților, inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 de milioane de lei.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesionare companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020, autoritățile au început procedura de reziliere a contractului, pe motiv că acel concesionar nu și-ar fi onorat obligațiile de a investi în dezvoltarea aeroportului suficiente fonduri.

În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult