Social

Republica Moldova are procuror general. Maia Sandu, la învestirea lui Ion Munteanu: „A venit timpul să se facă mai multe, mai repede și mai corect”

Republica Moldova are procuror general cu atribuții depline și, astfel, a îndeplinit una dintre principalele condiții pentru ca să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Este vorba despre Ion Munteanu, care a fost învestit astăzi, 1 iunie, în funcție. La ceremonia solemnă a participat președinta țării, Maia Sandu, și președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea sa de cuvânt, șefa statului a recunoscut că, în prezent, în justiție, lucrurile se mișcă mai greu. Potrivit președintei, a venit timpul „să se facă mai multe, mai repede și mai corect”.

„Aveți o misiune complicată. Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește. A venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect. Așteptarea mea și a cetățenilor este să se facă dreptate. Cei care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție si procuratură trebuie să avem oameni onești și profesioniști. Vă urez succes”, a declarat președinta Maia Sandu.

Președintele CSP l-a asigurat pe noul procuror general de toată deschiderea și susținerea instituției pe care o conduce. „Rămânem ancorați valorilor statului de drept”, a declarat Dumitru Obadă.

La rândul său, noul procuror general a făcut apel la procurorii din țară să se consolideze, să livreze rezultate „la maxim” și să fie „conștienți” de situația în care se află țara.

„Evenimentul de astăzi marchează una din procedurile de reformare a sistemului procuraturii, care va aduce mai multă încredere procurorilor. Prioritățile mele rămân același – deschidere maximă în raport cu mass-media, transparență, asigurarea cu cadre bine pregătite, oneste, pentru a face față noilor provocări cu care se confruntă sistemul procuraturii”, a declarat Ion Munteanu.

Șeful PG a precizat că cauzele de corupție mare rămân o prioritate a procuraturii, între ele - „Frauda bancară” și cauzele care țin de criminalitatea organizată, în care sunt și tendințe de atentare la securitatea statului.

Ion Munteanu a recunoscut, totodată, că, în prezent, „procuratura nu livrează suficient”, așa încât oamenii să simtă că se face justiție.

„Trebuie însă să conștientizăm cu toții că nu doar procuratura este responsabilă de imaginea sau livrabilele justiției. Activitatea procurorului este transpusă prin hotărârile instanței de judecată. Atâta timp cât nu vom avea viteză în cercetarea cauzelor penale în instanța de judecată, percepția că procuratura nu face nimic va rămâne”, a conchis Ion Munteanu.

ACTUALIZARE: Președinta Maia Sandu a semnat, pe 1 iunie, decretul de numire în funcție a noului procuror general al Republicii Moldova, Ion Munteanu.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Amintim, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să propună președintei țării candidatura lui Ion Munteanu la șefia Procuraturii Generale, după ce el a câștigat concursul în fața contracandidaților Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat în ajun că, la fel ca și întreaga societate, are așteptări mari de la viitorul procuror general al Republicii Moldova. Acesta a declarat la Rlive ca Ion Munteanu trebuie să își facă o echipă bună, astfel ca obiectivele de reformare a procuraturii, pe care le-a anunțat în cadrul concursului de selectare la funcția de procuror general, să fie atinse cât mai curând posibil.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost demis. Decretul prezidențial de eliberare din funcție a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general.

Amintim în acest context că Ion Munteanu a fost numit procuror general interimar în luna ocotmbrie 2022, după ce lui Dumitru Robu îi expirase mandatul. Atunci, Ion Munteanu a declarat că va acorda prioritate accelerării examinării în instanță a dosarelor de corupție.

Procurorul general este numit în funcție pentru un singur mandat de 7 ani.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult