Social

Investigație RISE: Un fost angajat al CNA a contribuit la legalizarea banilor pentru rețeaua criminală Șor

Un fost angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA) în prezent ar ajuta la legalizarea banilor pentru rețeaua criminală Șor. Potrivit unei investigații efectuate de RISE Moldova, Victor Guțuleac în vârstă de 40 de ani este unul din oamenii lui Șor la Moscova. Jurnalista RISE, Marcela Zămosteanu, a declarat în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1 că, în timpul campaniei electorale de anul trecut, Guțuleac ar fi transferat bani din Rusia printr-o bancă din Kazahstan în Republica Moldova, banii erau destinați pentru coruperea alegătorilor, dar au fost blocați de autoritățile moldovene.

rise.md
Sursa: rise.md

„La prima căutare nu găseam nici un profil pe rețelele de socializare, dar, săpând mai adânc, am aflat că a fost angajat al CNA, lucru care ne-a pus pe jar, pentru că un om care a lucrat în combaterea crimelor economice, tocmai le comitea. A mai lucrat la Serviciul Vamal, iar în 2020 a fost inspector de integritate la Federația Moldovenească de Fotbal. Vorbim despre un fost om al legii care încalcă legea în interesul unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor”, a spus jurnalista RISE.

Totodată, jurnalista a menționat că Victor Guțuleac a fost căsătorit cu Maria Albot, fostă deputată Șor și acționară la Banca Socială, una din cele trei bănci implicate în frauda bancară. De asemenea, acesta ar fi conectat la afaceristul Andrei Goncearenko, fost beneficiar al concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

La rândul său, expertul în relații internaționale, Mihai Isac, a declarat că flagelul corupției continuă să afecteze instituțiile statului din Republica Moldova. Expertul a subliniat necesitatea unei mai mari atenții în procesul de recrutare a cadrelor care ocupă funcții de răspundere în instituțiile statului, însă, potrivit lui, aceste reforme instituționale necesită timp și angajament constant din partea autorităților.

„Din păcate, instituțiile statului din R. Moldova sunt cuprinse de acest flagel al corupției, corupție care este folosită de multe ori în moduri în care elemente criminale transportă banii în Moldova, acum sunt folosite de serviciile speciale ale Federației Ruse pentru a finanța operațiuni în Moldova. Este nevoie de o mai mare atenție în recrutarea cadrelor care ocupă funcții de răspundere sau ocupă posturi care le aduc direct în contact cu aceste elemente criminale și acest lucru durează, nu poți să reformezi o instituție într-un an sau într-un ciclu electoral”, a declarat Isac.

Amintim că, acum o lună, autoritățile au reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău echivalentul a peste 20 de milioane de lei, aduse de mai mulți cetățeni care veneau de la Moscova, după ce au participat la evenimentul de creare a Blocului politic „Victorie”.

La mijlocul lunii mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că o nouă captură a avut loc pe aeroport. De această dată, oamenii legii au ridicat echivalentul a peste 2,3 milioane de lei de la 50 de curieri. Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal.

Citește mai mult