Social

Aplicația mobilă EVO, lansată în Republica Moldova. Dumitru Alaiba: Tot ce facem e pentru confortul cetățenilor noștri

Aplicația guvernamentală EVO a fost lansată astăzi în Republica Moldova. Astfel, aplicația mobilă va face disponibil un portofel de acte digitale, unde vor putea fi accesate: buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatele de înmatriculare, anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Noua platformă a fost lansată în cadrul Summitului Moldova Digital 2024, care se desfășoară la Chișinău și la care participă peste patru mii de invitați și experți în domeniul digitalizării, din diferite colțuri ale lumii.

Noua aplicație va permite cetățenilor să aibă la îndemână actele în format digital cum ar fi buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatele de înmatriculare. Totodată, cetățenii vor putea accesa date despre amenzi, autovehicule, bunuri imobile, traversări de frontieră, statutul de asigurat și medicul de familie.

„Avem modul de plăți care integrează tot ce este în MPAY, avem servicii publice, taxe, amenzi. În aplicație primim notificările care sunt trimise de prestatori de servicii. Avem modul de documente, în modulul de documente sunt extrase trei documente la moment”, a relatat Valeriu Pia, project manager EVO.

Accesul la aplicație este gratuit, fiind necesară doar semnătura electronică. Potrivit autorităților, circa 250 de mii de cetățeni dețin astăzi o semnătură electronică.

„Avem toți colegii noștri care pot furniza această identitate digitală, avem două oportunități, sunt colegii noștri care prestează servicii de identitate pe aplicația mobilă și colegii care sunt de la STISC care furnizează servicii pe stick de identitate digitală”, a declarat Andrei Prisacar, director Agenția de Guvernare Electronică.

Summitul care a început la Chișinău a fost și o platformă oportună pentru stabilirea de noi colaborări. Țara noastră a semnat un memorandum cu Emiratele Arabe Unite în domeniul tehnologiilor informaționale.

„Continuăm să atragem investiții în sector și nu doar în sectorul IT pentru că digitalizarea nu înseamnă câteva companii care fac programare, e o oportunitate pentru orice, pentru transport, pentru energie, pentru sănătate, pentru educație. (…)Acesta este doar începutul. EVO e abia la versiunea 1. Vor mai urma îmbunătățiri, pentru că transformarea digitală e un proces, nu o destinație. (...) EVO e produsul nostru al tuturor! Tot ce facem e pentru confortul cetățenilor noștri”, a menționat Dumitru Alaiba.

În opinia experților străini veniți la Chișnău, cheia succesului pe calea digitalizării este parteneriatul dintre sectorul privat și cel public. Aceștia s-au arătat convinși că Republica Moldova va reuși să facă transformarea, pentru că are deja o infrastructură creată.

„Cunoștințele trebuie să le puneți în practică. O veste bună este că Republica Moldova este mult mai avansată decât 80% din guverne, populația poate nu vede, dar eu privesc din perspectivă inginerească. Veți observa rezultate abia peste ani însă, din perspectivă inginerească, Republica Moldova a făcut lucruri pozitive”, a subliniat Taaki Kotka, reprezentant al Guvernului din Estonia.

O altă noutate anunțată în cadrul summitului este cea cu privire la crearea unui orășel care va reuni companiile și instituțiile de învățământ din domeniul IT și extinderea garanțiilor pentru parkul IT din țara noastră.

„Vă felicit că garanțiile sectorului IT Park au fost extinse până în 2035. Începând cu acest an vom demara parcul viitorului și acolo va exista o infrastructură fizică în așa fel încât să avem și comunitatea de afaceri și start-up-urile și sistemul educațional într-un singur loc ca să putem să colaborăm și să creăm valoare”, a spus premierul Dorin Recean.

În prezent, 89 la sută dintre serviciile IT produse în Republica Moldova sunt exportate. Valoarea acestora se ridică la 13 miliarde de lei. "Moldova Digital Summit 2024" se va desfășura în capitală în perioada 6-8 iunie. Summitul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor TIC.

Citește mai mult