Social

Când și de către cine a fost informată R. Moldova că Rusia va ataca Ucraina? Răspunsul fostului ministru de Externe

Autoritățile din Republica Moldova au început pregătirile pentru o posibilă agresiune majoră a Federației Ruse în Ucraina încă din noiembrie 2021, după ce au primit avertismente din partea Statelor Unite ale Americii. O declarație în acest sens a fost făcută de fostul ministru al Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu. El a precizat că atenționarea venită din SUA a determinat Republica Moldova să inițieze imediat măsuri pentru a face față oricăror provocări legate de securitatea națională și regională.

„În luna octombrie, colegii noștri din SUA au venit și ne-au informat, spunându-ne că vor urma niște declarații făcute de autoritățile americane prin care vor avertiza asupra riscului unei invazii ruse. Colegii din SUA ne-au spus că declarațiile vor arăta ca niște declarații deja auzite, dar ele vor fi mult mai serioase, și spuneau ei că „chiar dacă nu vă putem da prea multe detalii exacte, vă rog să luați în serios aceste avertismente”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit oficialului, avertismentele din partea SUA au permis Republicii Moldova să ia măsuri proactive, subliniind că pregătirile au inclus nu doar o planificare detaliată, dar și o pregătire meticuloasă în gestionarea eficientă a situațiilor de criză.

„Pe la sfârșitul lunii noiembrie, am demarat lucrul de pregătire a răspunsului și comportamentul instituțiilor noastre în cazul în care va avea loc un atac major asupra Ucrainei și am identificat locații pentru refugiați, am verificat să nu fie o clădire nesigură, s-au verificat potențiale locuri unde pot fi plasați refugiați, s-au pre-poziționat corturi, încălzitoare, generatoare la punctele de frontieră. S-a lucrat foarte mult pe partea de pregătire a unui val de refugiați, s-a lucrat într-o manieră asemănătoare pe partea de apărare, securitate”, a explicat Popescu.

După declanșarea războiului în Ucraina de către Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, oficiali de rang înalt din întreaga lume au venit în Republica Moldova pentru a transmite un semnal de sprijin. Cea mai bună soluție la acea etapă era mobilizarea sprijinului extern, pentru a arăta clar că Republica Moldova nu este singură, a mai declarat Nicu Popescu.

„Erau vizite planificate deseori cu 24 de ore înainte. Obiectivul și scopul acestor vizite era asigurarea păcii în țara noastră. Orice țară are diferite modalități de a-și asigura pacea și securitatea. Unele state au arme, arme nucleare, armate relativ mari sau puternice, alte state au capacități economice puternice - gaz, petrol, diamante. Or Republica Moldova este o țară relativ mică, chiar mică la scară globală, cu puține capacități de influență, cu puține capacități de apărare, și în acest context înțelegerea noastră a tuturor că în acele momente cea mai plauzibilă modalitate de a apăra Republica Moldova, de a menține Republica Moldova în zona păcii era sprijinul extern”, a menționat Nicu Popescu.

Mai mult, spune el, la acea etapă, armata rusă, a progresat rapid în prima săptămână și exista temerea că se va apropia de Odesa, a mai explicat fostul ministru.

„Efectiv, între 20 și 24 februarie și cam 3-4 martie, armata rusă a ocupat așa-numitul coridor terestru spre Crimeea și a ajuns până la Herson, or acest lucru a înjumătățit distanța fizică dintre frontiera Republicii Moldova și locul unde se afla anterior armata rusă. Era temerea că armata rusă putea ajunge repede la Odesa, la frontiera noastră, și acest lucru ar fi pus în pericol Republica Moldova”.

Amintim că invazia rusă a început la 24 februarie 2022, după ce, într-o declarație televizată, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din estul țării. Astfel, Rusia a lansat în dimineața zilei de 24 februarie o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi.

Citește mai mult