Lupta împotriva dezinformării în drumul spre UE. S-a lansat inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”
În calea spre aderarea la blocul comunitar, Republica Moldova se confruntă cu provocarea dezinformării și propagandei care încearcă să submineze viitorul european al țării. Iată de ce, un grup de cetățeni, în frunte cu fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a lansat astăzi inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”. Grupul își propune să promoveze aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și să creeze o societate rezistentă la manipulare.
„Scopul acestei inițiative este să consolidăm locul Republicii Moldova în familia de state europene. Această inițiativă vine într-un context foarte dificil pentru țara noastră, pentru regiunea noastră. Din păcate, asistăm la eforturi sistematice de a ne dezbina și destabiliza țara noastră. Acestea au atins cote alarmante și, evident, nu putem privi cu indiferență la aceste tendințe și tentative de a ne dezbina. Avem ferma convingere că majoritatea cetățenilor țării noastre, majoritatea absolută a concetățenilor noștri, sunt și pot, în continuare, da dovadă de unitate. Suntem uniți în dorința noastră de a menține și consolida pacea în Republica Moldova, prosperitatea și libertatea noastră a tuturor”, a declarat membrul fondator al inițiativei „Cetățeni pentru Europa”, fostul ministru Nicu Popescu.
La rândul său, antreprenorul Vasile Tofan a subliniat că este necesară o mobilizare comună pentru a valorifica oportunitățile europene.
„Integrarea Europeană este un subiect prea important pentru a fi lăsat doar politicienilor. Cu toții trebuie să punem umărul. Am încăpățânarea să cred că, mobilizându-ne, putem aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană până în 2030, astfel încât să ancorăm țara ireversibil în rândul democrațiilor libere, să nu lăsăm povara asta copiilor noștri. Să ducem noi lucrul până la capăt. Va trebui să ne unim forțele pentru a proteja interesele noastre economice, să ne asigurăm că primim miliardele de euro necesare în fonduri structurale”, a declarat Vasile Tofan, și el membru al inițiativei.
La eveniment au fost prezente și două nume răsunătoare care ne fac cunoscută țara la nivel global: soprana Valentina Naforniță și prima campioană mondială la lupte din istoria țării, Irina Rîngaci.
„Avem foarte mult de oferit. Noi putem face Republica Moldova vizibilă pe harta europeană, respectiv, și pe cea mondială. Sunt aici pentru a-mi folosi vocea, de data aceasta, în scop civic, pentru a spune un mesaj direct: Oamenii din țara noastră merită o viață mai bună, copiii de aici merită o educație culturală, muzicală, artistică, colorată și fascinantă. Merită să aibă posibilitatea și libertatea de a se integra în amalgamul de culturi europene”, a menționat Valentina Naforniță.
„Până a ridica drapelul la nivel mondial, nu se cunoștea atât de mult despre Republica Moldova. Însă acum mă bucură faptul că adversarele cunosc cine sunt moldovencele. Am ales să mă alătur, din mai multe motive, inițiativei „Cetățeni pentru Europa”. Va milita pentru organizarea, în condiții corecte, a unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ce va aduce acces îmbunătățit la infrastructura modernă și facilități de antrenament la nivel european și mondial, oportunități de participare la competițiile sportive la nivel european și mondial”, a menționat, la rândul său, Irina Rîngaci.
În cadrul evenimentului de lansare, grupul civic a dat citire unui manifest, prin care cheamă cetățenii la mobilizare pentru a asigura o participare masivă la referendumul privind integrarea europeană din 20 octombrie 2024, dar și pentru a combate dezinformarea și propaganda prin campanii de informare corectă, bazate pe fapte și adevăr, pentru a demasca manipulările care încearcă să submineze viitorul nostru și procesul de integrare europeană.