Tot mai mulți moldoveni aleg să își păstreze economiile în bănci
Tot mai mulți moldoveni aleg să-și păstreze banii în bănci, suma depozitelor cifrându-se la 113 miliarde de lei anul trecut, în creștere cu 22 la sută față de 2022. Cele mai multe dintre ele, peste 60 de procente erau păstrate în lei, iar restul, în valută străină. Asta arată raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2023. Experții spun că această creștere este una neobișnuită și se explică prin mai mulți factori. Unul dintre aceștia este faptul că persoanele au putut depune depozite la termen cu dobândă.
Datele mai arată că depozitele persoanelor fizice au crescut cu 47 la sută, iar cele ale persoanelor juridice cu 85 de procente. Experții spun că există mai multe cauze care au dus la creșterea depozitelor în ultimii ani.
„O prima cauză ar fi și inflația. O altă cauză ar fi încrederea mai mare în sistemul bancar, altfel oamenii nu aveau să încredințeze resursele către bănci. O a treia cauză, mai ales în ce privește persoanele juridice, este reticența de a cheltui banii. Sperăm însă ca acest fenomen să se amelioreze în timpul cel mai apropiat, deoarece înclinația noastră de a cheltui banii duce și spre creșterea economică”, a declarat Oleg Tofilat, expert.
Unii moldoveni spun că, în ultimii ani, au mai multă încredere în sistemul bancar din Republica Moldova, iar dacă ar avea economii, le-ar depozita în bănci cu dobândă, pentru a obține și un profit.
VOX:
„Sigur că i-aș pune la bancă, la bancă e mai multă siguranță, deci fără doar și poate la bancă. Eu însă niciodată nu i-am pus, din cauză că în Republica Moldova sunt cele mai mici salarii din Europa”.
„Eu mă deservesc ca persoană juridică, am conturi curente, transferuri. Cred că aș depune banii în bancă, dar m-aș gândi foarte bine la care bancă anume”.
Sunt însă și din cei care privesc în continuare cu reticență la posibilitatea de a-și depozita economiile la bănci. Pentru liniștea lor, oamenii preferă să-și păstreze banii acasă.
„Eu îi păstrez acasă, nu am încredere deloc în sistemul bancar. Am impresia că acasă, sub pernă, este mai multă siguranță”.
„Eu cred că este periculos. Poate să se fure din bănci, ori mai știu eu. Sau câte cazuri au fost că băncile s-au închis”.
Datele raportului de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2023 mai arată că anul trecut și depozitele garantate au crescut cu aproape 60 la sută. La sfârșitul lui 2023, suma acestora se ridica la aproape 30 de miliarde de lei.