Război psihologic contra Moldovei: Rusia și aliații săi încearcă să-i convingă pe moldoveni că vine războiul
Inducerea panicii printre cetățenii moldoveni este unul dintre instrumentele hibride ale Federației Ruse care încearcă să insinueze că parcursul european ar putea atrage Republica Moldova într-un conflict militar. Cel puțin asta arată un studiu realizat de experții comunității WatchDog care au constatat că Moscova acționează prin intermediul politicienilor pro-ruși de la Chișinău. Analiza mai constată că doar pe parcursul lunii mai au fost identificate 22 de cazuri de manipulare și că războiul hibrid dus de Federația Rusă în Republica Moldova ia amploare.
Printre politicienii care ar răspândi mesaje ce au drept scop să manipuleze sunt fostul președinte Igor Dodon, ex-premierul Ion Chicu, bașcana găgăuză Evghenia Guțul, dar și fosta bașcană a UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Unul dintre cazuri a avut loc în data de 17 mai. În contextul unor exerciții militare practice de la Bălți, Igor Dodon a declarat că actuala guvernare ar vrea să implice Republica Moldova în război, deși exercițiile au fost autorizate și anunțate din timp, scopul lor fiind de instruire. Experții spun că pentru a contracara efectele acestor campanii de manipulare este necesar ca publicul să fie informat în privința securității, apărării și politicilor statului. Iar cei care răspândesc astfel de falsuri să fie trași la răspundere.
„Războiul psihologic are două scopuri principale: subminarea eforturilor de consolidare a capacităților de apărare prin prezentarea lor drept pregătire de război. Și prezentarea votului pro-UE, în viitorul referendum, ca fiind pro-război. În timp ce boicotul este prezentat drept vot pentru pace”, a declarat expertul WatchDog, Andrei Curăraru.
Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat că Republica Moldova se află în plin război hibrid, însă a exclus categoric pericolul militar. El a precizat atunci că societatea este în siguranță și a dat asigurări că forțele de securitate au prestabilite planuri de intervenție în cazul unor acțiuni care ar perturba liniștea și ordinea publică din Republica Moldova.