Europarlamentare 2024

Vocea diasporei: Următorul Parlament European va avea un cuvânt important de spus privind parcursul Republicii Moldova

Cetățenii moldoveni din diasporă, care au și cetățenia română, și-au făcut auzită vocea la alegerile europarlamentare din acest an. Au ieșit în număr mare la secțiile de votare deschise de autoritățile de la București în statele europene. „Teleradio-Moldova” a discutat cu mai mulți dintre ei. Aceștia ne-au comunicat că își doresc în legislativul de la Bruxelles deputați care să reprezinte Republica Moldova și să sprijine parcursul european al țării.

Captură video - Moldova 1
Sursa: Captură video - Moldova 1

„Am fost să votez astăzi pentru alegerile europarlamentare, pentru că: 1. Este dreptul meu fundamental. 2. Femeile au început a vota abia la începutul secolului XX și 3. Pentru cineva care a venit dintr-o țară ca Republica Moldova, țară post-sovietică, dreptul de a-și exprima votul este, cu atât mai mult, o legătură emoțională față de cei din Vest, care nu neapărat înțeleg acest lucru”, ne-a relatat Mariana Plămădeală, stabilită în Birmingham.

„Pe de o parte, avem obligația să ne implicăm ca cetățeni în procesele democratice din societate, pe de altă parte, în cazul acestor alegeri este foarte important să ne facem alegerea, pentru că cei care vor fi în următorul Parlament European vor avea un cuvânt important de spus în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova”, se arată încrezătoare Doina Pînzari, stabilită la Bruxelles.

„Ne facem datoria cu onoare. Astăzi Europa are nevoie de noi, cum am avut nevoie noi de Europa. Personal, cu 28 de ani în urmă am avut nevoie, când am emigrat, și Europa mi-a deschis larg ușile”, a menționat pentru TRM Larisa Colibaba, din Milano.

„E important să votăm pentru alegerile europarlamentare, pentru că decizii precum încărcătorul unic european, programul de roaming, dar și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, sunt toate decizii luate de către europarlamentari”, a subliniat, la rândul său, Angelica Petrov, care la fel e stabilită la Bruxelles.

„A fi cetățean român înseamnă și mare responsabilitate civică. Noi, fiind cetățeni cu dublă cetățenie, având dorința noastră mare de a intra în comunitatea noastră europeană, da, asta nu va fi mâine, dar e nevoie de aportul nostru. Noi depindem foarte mult de faptul pe cine votăm astăzi. Dacă astăzi nu votăm corect sau nu votăm deloc, acel loc poate să-l ocupe cineva care va defavoriza sau nu va susține aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană”, ne-a spus Elena Chioibaș, din Dublin.

„Mi-am ales reprezentanții în Parlamentul European, care se vor gândi, sper eu, în primul rând, la modul în care legile europene îmi vor afecta viața. Am votat în calitate de româncă născută în Republica Moldova, gândindu-mă la impactul pe care-l vor avea alegerile europene asupra viitorului nostru european”, a spus Ariadna Ignatiuc din Bruxelles, pentru TRM.

„Alegerile de astăzi reprezintă pentru România un prim test electoral din acest an și este știut faptul că România a sprijinit Republica Moldova în toate demersurile ei de integrare europeană. Eurodeputații români luptă la Bruxelles nu doar pentru interesele Republicii Moldova implicit. Republica Moldova are o diasporă foarte mare și m-am bucurat astăzi să-i văd pe cetățenii noștri care s-au mobilizat și au ajuns la urnele de vot. Aceștia au demonstrat că sprijinul civic nu are frontiere”, a accentuat în mesajul său Antuanela Răileanu de la București.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, pentru alegerile europarlamentare 2024 din 9 iunie, un număr record de secții de votare în afara țării: 915 secții de votare.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult