Regional

Problemele bălțenilor și motivele care îi determină să ia calea străinătății vor fi identificate prin intermediul unui sondaj de opinie

Numărul locuitorilor din Bălți este în continuă scădere. Doar anul trecut peste 2.200 de persoane au ales să-și creeze un viitor în altă țară. Motivele ce îi determină pe băștinași să ia calea străinătății vor fi identificate prin intermediul unui sondaj de opinie realizat în orașul Bălți, cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație.

În cadrul proiectului, va fi realizat un sondaj cu participarea ONG-urilor locale, pentru a afla care sunt cele mai mari probleme ale cetățenilor, iar raportul final va fi prezentat peste două luni.

„Săptămâna aceasta voi face interviuri cu actorii locali, cu ONG-uri, cu persoane din autoritatea locală, pentru a verifica noile date pe care le obțin din informarea de birou”, a declarat Erno Buzas, expert The economist impact.

Proiectul a fost posibil grație Organizației Internaționale pentru Migrație. Autoritățile locale speră că sondajele le vor ghida în acțiunile de mai departe.

„Vor fi examinate cum sunt acordate serviciile de sănătate, educație, interacțiunea între servicii, societatea civilă, diferite proiecte. Și ne așteptăm la un raport unde vor fi evidențiate problemele primordiale care trebuie hotărâte, care servicii necesită să fie reorganizate și ce trebuie să întreprindem. Autoritatea publică locală vrea să întreprindă careva acțiuni, să le fie bine locuitorilor din municipiul Bălți și să se întoarcă cei care au plecat”, a declarat Irina Serdiuc, secretară, Consiliul municipal Bălți.

Scopul proiectului este de a încuraja tinerii să rămână acasă, oferindu-le un loc de muncă bine plătit și condiții decente de trai.

„Împreună cu autoritățile elaborăm programe care le-ar oferi stimulente, ca după absolvire să rămână aici, fie pentru a le oferi posibilitatea de mobilitate. Dacă locuiesc în sat, să poată veni să lucreze la Bălți și să le fie acoperite măcar parțial costurile de deplasare. La fel, programe care ar stimula și i-ar încuraja să învețe, să-și ridice nivelul de calificare”, a spus Ghenadie Crețu, coordonator program migrație și dezvoltare.

O prioritate a proiectului este și încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni.

„Cea mai mare problemă a refugiaților este cea psihologică. Aceștia nu au fost pregătiți psihologic. Nimeni nu este pregătit de un război. Ajunși aici, se ciocnesc în primul rând cu problema lipsei de informare, căutarea informației necesare, iar mai apoi cu probleme de rutină, medicină, înscrierea copiilor la școală, problema obținerii unor venituri”, a declarat Natalia Colenova, grupul de inițiativă a refugiaților.

În prezent, populația municipiului numără 98 de mii de locuitori. Potrivit Centrului de Cercetări Demografice, fiecare al patrulea tânăr din Bălți ar vrea să emigreze în următorii trei ani.

Citește mai mult