Social

Poliția de Frontieră împlinește 32 de ani de la fondare

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova împlinește astăzi, 10 iunie, 32 de ani de la fondare. Cu această ocazie, polițiștii de frontieră au depus în această dimineață flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei, iar șeful instituției și conducerea țării au adresat mesaje de felicitare pentru toți angajații din domeniu, la deschiderea Forumului internațional „Securitatea frontierelor în contextul noilor realități regionale”.

gov.md
Sursa: gov.md

„Ziua Poliției de Frontieră este un prilej de a ne reaminti importanța muncii noastre, de a reflecta asupra realizărilor obținute și de a ne reînnoi angajamentul față de securitatea frontierei Republicii Moldova. În aceste vremuri pline de provocări, rolul vostru devine și mai vital. Voi sunteți cei care vegheați la siguranța societății, asigurând respectarea legii și prevenirea oricăror amenințări. Curajul și devotamentul pe care le manifestați sunt esențiale pentru menținerea ordinii și securității la frontiere. Un obiectiv central pentru viitorul nostru este dezvoltarea continuă a capacităților operaționale, prin digitalizare și investiții în oameni”, a precizat șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca.

În mesajul de felicitare, președinta Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru devotamentul și sacrificiul polițiștilor de frontieră. Potrivit președintei, „să asiguri securitatea frontierelor vine cu sacrificii - de timp, de lipsă de acasă sau de la evenimente în familie, dar vine și cu pericole pentru viață”.

„Volumul de muncă din următoarele săptămâni și luni este substanțial, am însă convingerea că îi veți întâmpina pe toți cei care vin acasă în mod exemplar, cu zâmbetul pe buze și cu politețe. Sunt mândră și cred că și voi sunteți când auzim sau citim cuvinte de laudă despre Poliția noastră de Frontieră - de la aprecieri pentru eficiență și corectitudine până la lucruri firești precum comportament respectuos și bună voință (…) În relația dintre Poliția de Frontieră și cetățeni este esențial să vă călăuziți după un principiu simplu - eficiență și promptitudine în raport cu oamenii corecți, fermitate și intransigență față de cei care comit încălcări”, a mai menționat Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că implicarea și profesionalismul Poliției de Frontieră este necesar și în avansarea parcursului european al Republicii Moldova.

„Activitatea Poliției de Frontieră este foarte importantă, pentru că voi sunteți în prima linie. De voi depinde liniștea și stabilitatea din țară. Cu emoție îmi amintesc de pandemia de Covid-19, dar și cum ați gestionat fluxul de refugiați. Nu a fost simplu până acum, dar ați dat dovadă de profesionalism. Până acum, ați dat dovadă de dedicație și reziliență. Este nevoie și în continuare de mobilizare, pentru a face față tuturor provocărilor din această perioadă”, a accentuat președintele Parlamentului.

La rândul său, premierul Dorin Recean le-a mulțumit tuturor polițiștilor de frontieră pentru slujbă și devotament, și pentru protecția cetățenilor.

„Prioritatea noastră acum este să continuăm să investim în securitatea frontierei și să construim o Moldova Europeană care contribuie activ la securitate în regiune. Trebuie să ne axăm pe o monitorizare eficientă la hotare, prin dezvoltarea infrastructurii inteligente de supraveghere. O altă prioritate este disciplina și corectitudinea. Să avem toleranță zero față de corupție și scheme criminale de contrabandă, dar și să respectăm fiecare cetățean. Să demonstrăm partenerilor internaționali că ei pot avea încredere deplină în noi și că se pot baza pe profesionalismul și experiența noastră”, a specificat prim-ministrul.

Astăzi au fost decernate distincții de stat pentru angajații remarcabili ai Poliției de Frontieră. Diplome, medalii și grade speciale înainte de termen au fost acordate angajaților pentru activitatea impecabilă și rezultatele remarcabile în misiunile de securitate a frontierei. De asemenea, au fost recunoscuți cei mai buni profesioniști, cel mai bun Sector al Poliției de Frontieră, inclusiv Sector mixt, precum și cel mai eficient Punct de Trecere a Frontierei. Totodată, au fost oferite medalii de cooperare partenerilor de colaborare și dezvoltare ai Poliției de Frontieră.

border.gov.md
Sursa: border.gov.md
border.gov.md
Sursa: border.gov.md

Activitățile dedicate Zilei Profesionale vor continua și marți, 11 iunie, în Sectorul Poliției de Frontieră Tudora-1, unde va fi prezentată o demonstrație practică a noului concept de supraveghere a frontierei de stat.

În cadrul Poliției de Frontieră activează circa 3000 de angajați. Anul trecut, au fost înregistrate peste 19 milioane de traversări ale frontierei Republicii Moldova, adică o medie de circa 52 de mii pe zi, precum și aproape 5 milioane de mijloace de transport care au trecut hotarele țării.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult