Politic

Partide de opoziție au participat la trei runde de negocieri pentru identificarea unui candidat unic în cursa prezidențială

Mai multe partide de opoziție au participat la trei runde de negocieri pentru a identifica un candidat unic la alegerile prezidențiale, susține socialistul Grigore Novac. Prezent în platoul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat că sunt la etapa de discuții, iar în viitorul apropiat vor anunța dacă au ajuns la un consens pentru o singură candidatură sau dacă vor merge cu propriul candidat în cursa pentru Președinție.

„Noi acum suntem la etapa de discuții pentru identificarea unui candidat unic. Au fost circa trei runde, trei întâlniri, cu participarea mai multor formațiuni politice. În viitorul apropiat, vom face public, dacă ajungem la un consens cu un candidat unic sau mergem pe cont propriu cu candidatul propriu”, a explicat deputatul PSRM.

Grigore Novac a mai explicat în platoul postului public de televiziune că formațiunea pe care o reprezintă nu pledează împotriva referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu partenerii de dezvoltare, și am explicat că noi nu suntem împotriva referendumului propriu-zis. Noi suntem împotriva referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale. Și asta este o diferență principială. Ca să înțeleagă toți: referendum trebuie, dar nu în ziua alegerilor prezidențiale și nu în ziua parlamentarelor. Iată care este diferența. Strategia vizavi de cum vom proceda în ziua alegerilor o vom lua imediat cum intrăm în campanie electorală. Decizia o facem publică atunci”.

La 20 octombrie 2024 vor avea loc alegerile președintelui Republicii Moldova și va fi al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. De asemenea, la inițiativa șefei statului, Maia Sandu, în aceeași zi se va desfășura Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova. La plebiscit cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru validarea acestuia e nevoie de prezența a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Citește mai mult