Justiție

PA a inițiat o cauză penală privind suspiciuni de corupție în privința unor persoane care au activat în justiție

Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat o cauză penală pentru corupere activă în privința unor persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii, în urma unor informații obținute din analiza unui telefon mobil, potrivit cărora cei vizați ar fi acordat asistență unor persoane fizice pentru diverse activități în interesul unui grup criminal.

Potrivit unui comunicat al PA, investigațiile efectuate în cadrul procesului penal au relevat o bănuială rezonabilă că, în perioada 2013 – 2014, persoane fizice, acționând în interesul unui grup criminal organizat, au încercat să atragă persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv judecători, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții Constituționale, în activități ilegale, cu scopul de a favoriza interesele grupului criminal în detrimentul unei justiții corecte.

„Pentru a-i determina pe acești oficiali să acționeze sau să nu acționeze în exercitarea funcțiilor lor, au fost promise, oferite și date sume de cel puțin 3000 de dolari SUA, direct sau prin intermediari”, notează sursa citată.

În acest context, PA anunță că pentru colectarea probelor necesare cu privire la verificarea circumstanțelor cauzei și stabilirea adevărului obiectiv, este necesară o anchetă oficială, pentru a „investiga minuțios orice fapt pretins ilegal”, la finalul căreia „să nu existe dubii asupra circumstanțelor examinate”.

Totodată, procuratura precizează: cauza penală a fost pornită pe fapt, iar în prezent, nicio persoană nu are un statut procesual.

„Se vor efectua acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat”, anunță PA.

Citește mai mult