Politic

Situație tensionată în Parlament. Ședința, întreruptă și reluată pe fondul protestului opoziției

UPDATE: Ședința a fost pusă pe pauză pentru 30 de minute. Deputații PAS au solicitat convocarea ședinței Biroului Permanent al Parlamentului.

UPDATE: După mai bine de o oră pauză, deputații au reluat ședința plenară, pe fondul protestului deputaților din opoziție, afiliați oligarhului Ilan Șor. Aceștia blochează tribuna centrală, și la această oră, scandând mesaje anti-guvernare.

ȘTIREA INIȚIALĂ Situație tensionată la ședința de astăzi, 13 iunie, a Parlamentului Republicii Moldova. Ședința a fost pusă pe pauză, după ce mai mulți deputați afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au blocat tribuna centrală. S-a întâmplat în timp ce parlamentarii examinau proiectul de lege care va oferi BNM pârghii suplimentare pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar.

Parlamentarul Denis Ulanov a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a acestui subiect, dar propunerea nu a fost acceptată.

Înțeleg că unii membri ai unei grupări criminale vor să mai fure un miliard”, a spus deputatul PAS Radu Marian.

Ulanov a încercat să-i dea o replică lui Radu Marian, dar nu a fost lăsat de președintele Parlamentului.

Nu v-a menționat numele. La agendă, dacă aveți, propuneți. Domnule Ulanov, știu tupeul dumneavoastră nu din auzite. Vă mai rog o dată, dacă aveți propuneri la ordinea de zi... Păstrați-vă nervii și fiți calm. Repet în limba română, prezentați propuneri la ordinea de zi. Când vom ajunge la proiectul 168, o să aveți timp să vă adresați cu întrebări către autor, către președintele comisiei”, i-a spus Igor Grosu.

Domnule președinte, nu-mi dați de ales decât să mă apropii de microfonul dumneavoastră și să vorbesc de la el”, a remarcat Ulanov.

Pentru amenințarea pe care mi-ați făcut-o, vă fac o preîntâmpinare publică”, i-a răspuns Igor Grosu.

În context, șeful Legislativului i-a spus și lui Vasile Bolea că nu va putea lua cuvântul până nu va prezenta scuze pentru amenințarea făcută la ultima ședință a Parlamentului.

Nu consider necesar”, i-a răspuns Vasile Bolea lui Igor Grosu.

De menționat că deputatul Vasile Bolea, membru al formațiunii „Renaștere”, s-a prezentat la ședința de azi a Parlamentului într-un tricou pe care este inscripționat „Putin Team” (echipa lui Putin).

„Putin team” este și un brand rusesc de haine. Articolul vestimentar, îmbrăcat de Bolea, costă 2.990 de ruble rusești, echivalentul a circa 590 de lei moldovenești.

„Putin team” este o mișcare anunțată de jucătorul rus de hochei, Alexandr Ovecikin, în 2017, pentru a-l susține pe președintele rus Vladimir Putin și campania sa prezidențială din Rusia din 2018. Scopul inițial al acestei mișcări era să mobilizeze tinerii în sprijinul președintelui rus Vladimir Putin, prezentându-l într-o lumină pozitivă și popularizând imaginea sa. Ulterior, Ovecikin a condamnat războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Citește mai mult