Politic

Deputații afiliați lui Șor, care au blocat tribuna Parlamentului, interziși la ședințele plenare. Grosu: „S-a văzut adevărata față a celor care lucrează împotriva statului”

Deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, care au blocat tribuna Parlamentului pe 13 iunie, au primit interdicția de a participa la următoarele cinci ședințe plenare. Decizia a fost luată la propunerea speakerului Igor Grosu, după consultările Biroului permanent, pe fondul protestului opoziției parlamentare.

Deputații Vasile Bolea, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi nu vor putea participa la următoarele cinci ședințe ale Parlamentului Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost luată de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la propunerea președintelui Legislativului, Igor Grosu, după ce cei șapte parlamentari au blocat timp de mai multe ore tribuna centrală din plen și au refuzat să o deblocheze, la cererea speakerului.

„În conformitate cu art. 133 al. 1, v-am acordat avertisment. V-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Vă somăm de a aplica litera „F”: interzicerea participării la ședințe pe durata de până la 10 ședințe. Fac uz de calitatea mea și propun interzicerea participării la ședințele Parlamentului pe durata de până la cinci ședințe. Domnilor Bolea, Fotescu, Ulanov, Lozovan, Tauber, Apostolova, Nesterovschi, vă rog să deblocați tribuna. Stimați colegi, în această situație, propun, în conformitate cu art. 133, al. 1, lit. f, să aplicăm sancțiunea de interzicere a participării la ședințele plenare pe durata a cinci ședințe”, a declarat Igor Grosu, după ce Biroul permanent s-a întrunit în ședință, urmare a blocării tribunei centrale.

Propunerea, luată pe fondul protestului celor șase deputați, a fost susținută de 57 de parlamentari. De precizat că deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au fost prezenți în plen, în timpul votului.

„Acum s-a văzut fața adevărată a celor care lucrează și sunt împotriva statului și nu au nimic sfânt în ei”, a încheiat speakerul Igor Grosu.

Următoarea ședință a Parlamentului este planificată pentru data de 14 iunie, la ora 10:00, a anunțat Grosu.

Articolul 132 din Regulamentul Parlamentului interzice deputaților să insulte, să facă amenințări sau să expună calomnii de la tribuna legislativului. De asemenea, este interzisă tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor, a accesului în sala de ședințe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședințelor plenare ale Parlamentului. Deputații care încalcă aceste reguli riscă următoarele sancțiuni – avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, lipsirea de cuvânt pe o durată de până la cinci ședințe, eliminarea din sala de ședințe, interzicerea participării la ședințele plenare pe o perioadă de până la zece ședințe. Ultimele două sancțiuni se aplică de Parlament, cu votul majorității deputaților prezenți. De asemenea, deputații riscă și sancțiuni financiare.

CITEȘTE ȘI: Situație tensionată în Parlament. Ședința, întreruptă și reluată pe fondul protestului opoziției

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult