Acces mai facil la datele spațiale: Cum ajută modernizarea sistemului autoritățile din R. Moldova
Până în 2026, moldovenii vor putea obține mai multe informații exacte despre condițiile atmosferice, resursele minerale, adresele cadastrale, precum și despre planificarea urbană și regională și asta datorită accesului la datele spațiale. În ultimii ani, Infrastructura Națională de Date Spațiale a fost consolidată, iar experții spun că odată cu accesarea acestui sistem de către toate instituțiile statului, vom obține informațiile solicitate mult mai rapid.
Datorită accesării datelor spațiale, serviciile de urgență 112 pot reacționa mai rapid. Operatorii stabilesc locul de aflare a persoanei care cere ajutor în momentul recepționării apelului telefonic.
„Vine corect punctul, dar pe lângă punct avem nevoie și de reprezentarea grafică anume de datele spațiale care sunt foarte importante pentru reprezentarea pe hartă, pentru ghidarea serviciilor speciale de urgență și intervenția promptă la misiune”, a declarat Marin Cibotari, inginer, serviciul 112.
De avantajele modernizării sistemului de date spațiale beneficiază și angajații de la Cadastru, care pot verifica în timp real și oferi cetățenilor informații exacte despre anumite bunuri imobile.
„Tot ceea ce se întâmplă este în ajutorul cetățeanului simplu pentru că lucrările cadastrale se execută din 1998. Acestea erau ținute pe suport de hârtie. Acum noi avem accesul digital, prin rețea către aceste date”, a declarat Radu Chilaru, director IPCBI.
„De exemplu, pentru planificarea unei lucrări topografice nouă ne trebuie să calculăm ceea ce este important pentru beneficiar - costul și timpul necesar executării lucrării. Având la dispoziție seturile acestea de date, cum ar fi materiale ortofoto, aceleași date cadastrale, hotarele terenurilor care sunt pe hartă, noi putem estima costul lucrărilor, timpul de executare”, susține Adrian Iepure, beneficiar.
Directorul Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru spune că în viitorul apropiat urmează ca toate instituțiile statului să pună în aplicare acest sistem.
„În acest moment, avem 22 de seturi de date spațiale identificate. Acestea sunt terenuri, drumuri, clădiri, unități administrative. Obiectivul nostru este ca până în anul 2026 toate datele spațiale să le publicăm și să le publicăm prin meta-date”, a menționat Ivan Danii, director AGCC.
Dezvoltarea infrastructurii naționale de date spațiale a fost posibilă datorită unei investiții de 700 de mii de euro, bani oferiți de către Guvern.