Politic

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează: Rusia va încerca să influențeze rezultatele alegerilor din R. Moldova

Guvernele Statelor Unite ale Americii (SUA), Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord avertizează despre tentativele Kremlinului de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care urmează să aibă loc în toamna anului 2024. Într-o declarație comună, făcută publică pe 13 iunie, cele trei guverne și-au exprimat întreaga susținere pentru guvernarea de la Chișinău și au îndemnat Moscova să renunțe la eforturile de a submina democrația Republicii Moldova. Într-o reacție pe rețelele de socializare, premierul Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul celor trei țări semnatare în apărarea democrației țării noastre.

„Avertizăm partenerii noștri democratici și aliații că actorii ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Ei intenționează să incite la proteste în R. Moldova dacă nu câștigă un candidat pro-rus. Aceștia vor să stimuleze percepțiile publice negative asupra guvernelor occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei. (…) Rusia sprijină în prezent candidații la președinția Republicii Moldova și exacerbează tensiunile societale. Actorii ruși folosesc în mod activ dezinformarea și propaganda pentru a-și promova obiectivele”, se arată în declarația făcută publică de Departamentul de Stat al SUA.

Cele trei guverne își manifestă, de asemenea, întregul sprijin pentru Republica Moldova și precizează că vor acorda asistență țării noastre, astfel încât Chișinăul să poată investiga și împiedica planurile Moscovei și în continuare. SUA, Canada și Marea Britanie anunță, totodată, că vor continua să sancționeze persoanele și entitățile care încearcă să destabilizeze instituțiile democratice ale Republicii Moldova.

De asemenea, Guvernul SUA, al Canadei și al Marii Britanii fac apel la Federația Rusă să renunțe la eforturile de a submina democrația Republicii Moldova. Cele trei țări îndeamnă Moscova, totodată, să respecte suveranitatea țării noastre și rezultatele alegerilor libere, corecte și independente.

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat declarația celor trei guverne, menționând că autoritățile de la Chișinău: „Sunt recunoscătoare pentru sprijinul puternic al Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei în apărarea democrației Republicii Moldova”.

„Încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră și de a incita la destabilizări vor fi zădărnicite. Instituțiile noastre sunt puternice și asigură pacea, securitatea și dreptul poporului nostru de a-și alege singur viitorul”, a comentat premierul Dorin Recean.

Amintim că Statele Unite au anunțat, pe 12 iunie, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate cu oligarhul fugar condamnat, Ilan Șor, și fostul său partid. Sancțiunile sunt impuse și pentru contracararea acțiunilor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin. Anterior, Statele Unite, Canada și Uniunea Europeană au impus sancțiuni similare altor politicieni moldoveni, între care Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Marina Tauber.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult