Politic

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, așteptat în vizită la Chișinău. Pe agendă – discuții cu președinta R. Moldova, Maia Sandu

Președintele Republicii Italiene va efectua o vizită de două zile la Chișinău. Sergio Mattarella va ajunge în Republica Moldova luni, 17 iunie, informează Președinția. Pe 18 iunie, oficialul va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Potrivit Președinției, cu ocazia vizitei președintelui italian Sergio Mattarella, luni, 17 iunie, la Palatul Republicii va fi organizat un concert care va onora opera lui Giacomo Puccini - așa cum 2024 este anul în care celebrăm opera cunoscutului compozitor - și la care vor fi prezenți liderii celor două state.

Marți, 18 iunie, președinta Maia Sandu îl va întâmpina la Președinție pe omologul său italian, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii oficiale, iar ulterior vor susține o conferință de presă comună.

Instituția prezidențială precizează că vizita lui Sergio Mattarella este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova, Italia fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre. Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diasporă, acest fapt contribuind la fortificarea legăturii dintre state, la dezvoltarea economiei ambelor țări și la consolidarea punților între oameni și comunități, pornind de la afinitățile culturale.

Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Italiană se desfășoară pe multiple paliere, mai precizează Președinția. Bunăoară, în perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei, au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră. În ceea ce privește cooperarea economică, Italia este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 1200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră. De asemenea, contribuția generoasă a Italiei oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece. Moldova și Italia cooperează și pe dimensiunea de securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult