Maia Sandu, la Summitul de pace din Elveția: Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova
Președintele Maia Sandu participă la Summitul de pace pentru Ucraina, ce are loc în Elveția. Ajunsă la stațiunea Bürgenstock, unde are loc reuniunea, Maia Sandu a transmis angajamentul puternic al Moldovei pentru pace.
„Sunt la Summitul pentru pace din Ucraina pentru a reconfirma angajamentul puternic al Moldovei pentru pace – pace care nu este capitulare în fața agresorului, pace care nu este ocuparea teritoriilor, pace care respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei”, a scris șefa statului pe platforma X.
At the Summit for Peace in Ukraine today to reconfirm Moldova’s strong commitment to peace—peace that is not capitulation to the aggressor, peace that is not occupation of territories, peace that respects Ukraine’s territorial integrity.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 15, 2024
Ukraine’s peace is Moldova’s peace. pic.twitter.com/J241qYctAg
Menționăm că pe 15 și 16 iunie 2024, Elveția organizează un Summit pentru pace în Ucraina la Bürgenstock (Cantonul Nidwalden). Scopul reuniunii șefilor de stat și de guvern este de a dezvolta o înțelegere comună a unei căi către o pace justă și durabilă în Ucraina. Aceasta ar trebui să fie baza unui proces de pace.
Elveția și-a semnalat în repetate rânduri disponibilitatea de a extinde o invitație Rusiei pentru Summitul pentru pace din Ucraina. Cu toate acestea, Rusia a indicat de multe ori că nu are niciun interes să participe. Prin urmare, nu a fost emisă nicio invitație oficială Rusiei.
Summitul din Elveția are ca scop inițierea unui proces de pace. Elveția este convinsă că Rusia trebuie inclusă în acest proces pe măsură ce progresează. Un proces de pace fără Rusia este de neconceput.
Ca urmare a cererii Ucrainei, Elveția a invitat peste 160 de delegații din întreaga lume să se alăture primului Summit pentru Pace din Ucraina. Până acum și-au confirmat prezența reprezentanții a peste 90 de țări.
Summitul include atât sesiuni plenare la care participă toți șefii de delegație, cât și discuții pe diverse teme în formate mai mici. Discuțiile se vor concentra pe preocupări globale stringente, inclusiv siguranța nucleară, securitatea alimentară și problemele umanitare, cum ar fi situația prizonierilor de război și a deținuților civili.