Politic

Elveția // Cooperarea bilaterală dintre R.Moldova, SUA, Georgia și Letonia, discutată de Maia Sandu cu mai mulți oficiali

Cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova, SUA, Georgia și Letonia, securitatea regională, dar și parcursul european al țării noastre au fost discutate de Maia Sandu în cadrul unor întrevederi cu vicepreședintele SUA și liderii de la Riga și Tbilisi, la Summitul pentru Pace din Elveția.

În cadrul întrevederii cu vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, șefa statului a discutat despre cooperarea bilaterală moldo-americană și asigurarea securității în regiune.

Am discutat despre parteneriatul puternic R.Moldova-SUA și despre angajamentul nostru comun pentru pacea și securitatea în regiune. Așteptăm cu nerăbdare cooperarea noastră continuă”.

La Summitul de Pace pentru Ucraina, Maia Sandu a avut o întrevedere cu omologul său din Georgia, Salomé Zurabișvili. Șefa statului a spus că țara noastră este alături de Georgia care luptă pentru un viitor mai luminos și democratic.

Ne reafirmăm sprijinul pentru poporul georgian în aspirațiile lor europene”.

Totodată, președinta a discutat și cu șeful statului leton, Edgars Rinkēvičs.

Am subliniat importanța conlucrării pentru ca viitoarele alegeri din R.Moldova să fie libere de interferențe maligne străine”, a scris Maia Sandu pe platforma X.

Menționăm că, pe 15 și 16 iunie 2024, Elveția organizează un Summit pentru pace în Ucraina la Bürgenstock (Cantonul Nidwalden). Scopul reuniunii șefilor de stat și de guvern este de a dezvolta o înțelegere comună a unei căi către o pace justă și durabilă în Ucraina. Aceasta ar trebui să fie baza unui proces de pace.

Elveția și-a semnalat în repetate rânduri disponibilitatea de a extinde o invitație Rusiei pentru Summitul pentru pace din Ucraina. Cu toate acestea, Rusia a indicat de multe ori că nu are niciun interes să participe. Prin urmare, nu a fost emisă nicio invitație oficială Rusiei.

Summitul din Elveția are ca scop inițierea unui proces de pace. Elveția este convinsă că Rusia trebuie inclusă în acest proces pe măsură ce progresează. Un proces de pace fără Rusia este de neconceput.

Ca urmare a cererii Ucrainei, Elveția a invitat peste 160 de delegații din întreaga lume să se alăture primului Summit pentru Pace din Ucraina. Până acum și-au confirmat prezența reprezentanții a peste 90 de țări.

Summitul include atât sesiuni plenare la care participă toți șefii de delegație, cât și discuții pe diverse teme în formate mai mici. Discuțiile se vor concentra pe preocupări globale stringente, inclusiv siguranța nucleară, securitatea alimentară și problemele umanitare, cum ar fi situația prizonierilor de război și a deținuților civili.

Citește mai mult