Regional

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, evocată și la Soroca

Ziua Unirii Principatelor Române a fost celebrată, astăzi, și la Soroca. În bisericuță de lemn „Sfinții Martiri Brâncoveni” a fost oficiat un Te Deum și un recital de cântece pe versuri patriotice, cu genericul Vecernia Unirii.

Imagine simbol/Radio Chișinău
Sursa: Imagine simbol/Radio Chișinău

Lăcașul sfânt a fost neîncăpător. Credincioșii i-au pomenit printr-un Te Deum pe martirii care au pus umărul la înfăptuirea Unirii.

„La margine de țară, lângă Nistru, sărbătorim acest eveniment frumos: Unirea Principatelor Moldova și Țară Românească printr-un eveniment care l-am numit Vecernia Unirii și pe care îl menținem tradițional aici, la Soroca”, a declarat Sorin Huluță, parohul bisericii.

În cadrul evenimentului au fost interpretate cântece patriotice și recitate poezii. „Ziua de 24 februarie este o lecție istorică pentru noi, o lecție de memorie istorică”.

„Am venit cu un program tematic și sper să bucur inimile românilor de pretutindeni”.

„Anul acesta am încercat să mai trăim bucuria fiecărui an și să organizăm această sărbătoare care ne adună pe toți cei care gândim și simțim românește”, spun oamenii.

Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor drept data în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei și Țării Românești. Evenimentul a însemnat primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Citește mai mult