Economic

Fermierii din Moldova, îngrijorați că vor rămâne fără subvenții. Ministerul Agriculturii: AIPA are resurse financiare

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) are suficiente resurse financiare pentru subvenționarea fermierilor. Asigurarea vine din partea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, după ce Asociația „Forța Fermierilor” a menționat anterior că o mare parte din agricultori vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023. În context, reprezentanții asociației au solicitat Guvernului să majoreze alocațiile pentru fondul de subvenționare pentru anul 2024, deoarece cele 470 de milioane de lei care au mai rămas în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), nu acoperă suma totală pentru cererile depuse la subvenționarea post-investițională.

AIPA are sume de bani pe care urmează să le plătească agricutorilor. La etapa actuală, noi avem nevoie de resurse financiare pentru a deschide măsurile de subvenționare pentru kilogramele de animale, dar pentru dosarele colectate în 2023 Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură are resurse financiare. Noi am cerut și am depus o cerere la Ministerul Finanțelor în acest sens”, a spus Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Forța Fermierilor precizează că în bugetul de stat pentru anul 2024 sunt prevăzute 1 miliard 600 de milioane de lei în fondul de subvenționare, însă, conform datelor publicate de AIPA la începutul lunii iunie, 68,44% din FNDAMR pentru 2024 au fost deja debursate. Diferența rămasă de 470 de milioane de lei nu acoperă suma totală pentru cererile depuse la subvenționarea post-investițională. Deficitul existent ar fi de minim 230 de milioane de lei, menționează Forța Fermierilor care a ținut să sublineze că, pentru prima dată, proiectul modificărilor bugetului nu prevede majorarea fondului de subvenționare.

În contextul în care fermierii micro, mici și mijlocii sunt în pragul falimentului rezultat din evenimentele ultimilor ani (secetă, război, inflație, scumpirea de capital etc.) și așteaptă subvențiile ca un colac de salvare pentru investițiile efectuate, solicităm Guvernului să majoreze fondul de subvenționare cu diferența necesară de bani ori să prioritizeze plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Fără majorarea bugetului FNDAMR sistemul de subvenționare și cel agricol poate să ajungă la colaps. Proiectul modificărilor de buget include doar o majorare de 10 milioane de lei pentru ONVV, în contextul în care sectorul vitivinicol este subvenționat și promovat cel mai masiv în ultimii zeci de ani ca sector”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Întrebat despre modificarea Legii bugetului pentru anul 2024, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că acest lucru este unul absolut firesc. Potrivit lui, rectificările la bugetul de stat pot fi făcute de două ori pe an.

Atunci când vorbești despre bugetul pentru anul următor, tu pui o sumă X și de aceea pe parcursul anului mai ai dreptul de două ori să faci rectificare la buget. De exemplu, ai trecut de iarnă, ai văzut ce cheltuieli și compensații ai făcut, mai repartizezi ceva din ceea ce ai economisit. Anul trecut, s-au dat compensații pentru cetățenii R. Moldova, mai ales la păturile social vulnerabile. Ceea ce a mai rămas se împarte din nou la toți. Noi mai avem 470 de milioane de lei care trebuie să fie repartizați, iar în toamnă va mai fi o rectificare la buget”, a spus Vladimir Bolea.

De menționat că, vineri, 21 iunie, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri se vor reexamina și aproba rectificări la Legea bugetului pentru anul 2024.

Citește mai mult