Social

Prima reuniune a platformei „Prietenii Teleradio-Moldova”: partenerii externi sprijină dezvoltarea radiodifuzorului public

Fortificarea capacităților radiodifuzorului public, asigurarea independenței media, digitalizarea proceselor editoriale și profesionalizarea angajaților sunt printre obiectivele care au fost abordate astăzi în cadrul primei reuniuni a platformei „Prietenii Teleradio-Moldova", care reunește diferiți actori, dar care are un obiectiv comun, cel de a consolida rolul și impactul radiodifuzorului public în viața societății.

Mai mulți ambasadori și reprezentanți ai mediului diplomatic, prezenți la reuniune, sunt doar o parte dintre prietenii care și-au reiterat disponibilitatea să pună umărul la dezvoltarea radiodifuzorului public, în contextul actualelor provocări.

„Prietenii TRM sunt toate acele entități și toate acele persoane care înțeleg rolul crucial pe care îl are ”Teleradio-Moldova” în actualele condiții geopolitice, care împreună ar urma să ne ajute să realizăm toate acele obiective care ne-ar conduce către o situație mulțumitoare pentru ”Teleradio-Moldova”. Asta înseamnă ca radiodifuzorul public să fie profesionalizat, să aibă o infrastructură corespunzătoare și să poată să propună pe agenda publică din R. Moldova toate informațiile și toate tipurile de emisiuni pe care le așteaptă publicul”, a menționat Vlad Țurcanu, director al IP Compania „Teleradio-Moldova”.

Ambasadorii și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Compania „Teleradio-Moldova” în asigurarea independenței și calității serviciilor media, dar și la digitalizarea proceselor de muncă.

„Eu cred că televiziunea publică e importantă în fiecare țară și cum e în Republica Cehă, e în Republica Moldova și noi am venit la această întâlnire să cunoaștem planurile ”Teleradio-Moldova”. Și vrem să fim prezenți și în viitor să sprijinim posibilitățile ”Teleradio-Moldova””, a spus Stanislav Kazecky, ambasador al Republicii Cehe în Republica Moldova.

„Cred că este important, în primul rând, să avem întâlniri în care să discutăm despre programele și activitățile viitoare ale ”Teleradio-Moldova” și în care să vedem ce pot face partenerii individuali în diverse domenii, pentru că fiecare dintre noi are forța sa personală. Desigur, Austria este o țară a culturii și a muzicii. Mi-aș putea imagina că ar putea fi o cooperare, inclusiv în domeniul digitalizării, cooperării tehnice”, a declarat Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Moldova.

Platforma „Prietenii Teleradio-Moldova" își propune să ofere un spațiu formal, de comunicare între prieteni, parteneri, iar radiodifuzorul public salută sprijinul tuturor celor care susțin eforturile de dezvoltare ale companiei.

„În afară de faptul că ne-am configurat capacități și competențe în interiorul instituției pentru a intensifica comunicarea cu mediul internațional am și intensificat comunicarea noastră pe platforma EBU a Uniunii Europene. Deci, eforturi se fac, se muncește foarte mult pentru ca TRM să devină o instituție cu adevărat europeană”, a menționat Andrei Zapșa, director general adjunct al TRM.

De menționat că Japonia și România sunt printre țările fondatoare ale platformei. Prin acest proiect, instituția publică își propune să obțină asistență financiară externă prin mobilizarea societății civile, a statelor partenere ale Republicii Moldova, a corpului diplomatic acreditat la Chișinău și a donatorilor internaționali.

Citește mai mult