Regional

Proiectele realizate la FabLab-ul din Soroca, câștigătoare în cadrul unui concurs național

Tinerii pasionați de inginerie din Soroca își dau întâlnire la centrul FabLab unde au posibilitatea să-și pună în practică toate ideile. Atelierul este frecventat de 15 elevi, iar lucrările lor devin an de an câștigătoare în diferite concursuri naționale. Aici ei își pot materializa ideile în prototipuri reale, dezvoltând afaceri mici, acasă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

O echipă de șase tineri a participat la cea de-a doua ediție a proiectului „Solidarity FabLab - Cunoștințe pentru viitor”. Ei au fost instruiți în domeniul producției digitale timp de șase luni, iar proiectele lor au impresionat și de această dată juriul. Pentru al doilea an consecutiv, tinerii din Soroca devin câștigătorii marelui premiu.

„Noi am creat o intersecție inteligentă care are ca scop asigurarea securității pietonilor prin crearea unor baraje ce se ridică când culoarea semaforului se face roșu și la culoare verde revin la culoarea inițială dar în același timp am creat o iluminare inteligentă”, spune eleva Mihaela Botnaru.

„Scopul acestui proiect a fost de a rezolva o problemă la nivel local deoarece lipsa unor locuri de parcare a dus la diferite probleme sociale cum ar fi ambuteiajele. Pentru mine este o experiență noua care mi-a oferit posibilitatea de a mă dezvolta multilateral”, spune Renata Costin, o altă participantă la concurs.

FabLabul oferă tinerilor din regiune noi oportunități de explorare a potențialului ingineresc și creativ. Grație tehnologiilor și instrumentelor moderne cu care a fost echipat, acest atelier de producție le oferă o platformă unică de dezvoltare și inovație.

„Noi, Soroca am participat cu șase proiecte, toate foarte bune și a fost cea mai mare bucurie când al nostru proiect a fost declarat câștigător și am obținut premiul 1 al doilea an consecutiv. Multe proiecte sunt la nivel de idei și machetă, evident că aceste idei ar putea fi patentate mai departe, implementate la nivel industrial, dat asta este o altă etapă. Pentru asta la noi încă nu sunt create toate condițiile”, menționează profesorul Victor Ciuvaga.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, grație Proiectului de Competitivitate finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, au fost deschise șapte FabLab-uri: unul la Chișinău și alte șase regionale au fost înființate în orașele Ungheni, Drochia, Cahul, Orhei, Sîngerei și Soroca.

Citește mai mult