Social

Rolul Republicii Moldova în reconstrucția Ucrainei, subiect discutat la Chișinău

Republica Moldova poate avea un rol esențial în reconstrucția Ucrainei după război și poate deveni o punte de legătură pentru agenții economici străini care vor să investească în țara vecină. Subiectul a fost discutat la conferința internațională economică cu tema „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”. Reprezentanții organizațiilor antreprenoriale și asociațiilor de investitori și-au asumat angajamentul să contribuie la dezvoltarea economică a Ucrainei.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a declarat că pot fi create oportunități atât pentru companiile ce-și doresc să investească în Ucraina, cât și pentru companiile ucrainene care vor să valorifice la maximum oportunitățile.

„Noi am putea acorda servicii, să fim o zonă tampon pentru a intermedia toți acei investitori care la moment au frică de nesiguranța de a merge în Ucraina, de a participa la niște licitații, de a-și stabili un depozit”, a spus Boris Foca.

Unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente grele din China intenționează să deschidă o fabrică în Republica Moldova, fapt care va ajuta și la reconstrucția Ucrainei.

„Știm deja că există un război portuar în acest moment și ne pare foarte rău că se întâmplă acest lucru. De aceea, ne aflăm aici, pentru a ajuta, pentru a construi, pentru a reconstrui Ucraina și, de asemenea, pentru a ajuta R. Moldova, pentru a crea mai multe oportunități de lucru, pentru a construi o fabrică și pentru a-i ajuta cu echipamente grele și pentru a avea un aspect legat de camioane”, susține Barret Li, manager la o companie din China.

La eveniment au participat investitori din Republica Moldova, România, Bulgaria, Cehia, Filipine și Statele Unite ale Americii, interesați să contribuie la dezvoltarea economiei din Ucraina.

„Atragerea investițiilor în Republica Moldova care ulterior va ajuta la restabilirea a infrastructurii, dar și a potențialului economic al Ucrainei, pe domeniul energetic, pe domeniul de agricultură, pe domeniul de industrie”, a declarat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova.

„Am discutat și un plan concret de acțiuni și am înțeles mai bine unde anume putem să ajutăm noi Ucraina. Sunt câteva domenii strategice, industrial unde trebuie și putem să ajutăm, aici vorbim despre materiale de construcție, aici vorbim de infrastructură și logistică și despre securitate energetică”, a menționat Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții în R. Moldova.

În luna februarie, Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și guvernul de la Kiev au anunțat că reconstrucția Ucrainei după război va costa peste 480 de miliarde de dolari. Experții spun că valoarea pagubelor crește în fiecare zi din cauza bombardamentelor.

„Infrastructură în prima fază. Atât Republica Moldova pentru zona de sud a Ucrainei spre Odesa, Nicolaev, cât și România prin granița comună pe care o are cu Ucraina va putea susține inclusiv ajutoarele trimise de alte state. Pentru zona de sud-vest a Ucrainei, România și Moldova va fi un nod crucial pe partea de infrastructură”, a precizat Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor din România.

„O sumă mare, dacă războiul va dura mai mult - va fi și mai mare, iar acest lucru ne arată că avem nevoie de sprijin internațional și fiecare stat care poate contribui la sprijinirea Ucrainei trebuie să-și aducă aportul”, a spus Viorica Dăncilă, fosta prim-ministră a României.

Următoarea conferință internațională economică „Reconstrucția Ucrainei” va avea loc în octombrie, în România, ulterior în Italia și Franța.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult