INTERVIU // Oficial NATO: Republica Moldova este un partener important pentru NATO
Federația Rusă conduce operațiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților NATO. Organizația Nord-Atlantică împărtășește pentru noi din propria experiență de combatere a dezinformării, sabotajelor și atacurilor cibernetice. Aceasta ar fi metoda Rusiei, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, directorul pentru Parteneriate și Afaceri Globale NATO.
Moldova 1: Să începem cu propaganda rusă, deoarece Rusia continuă să sperie oamenii din Republica Moldova cu NATO. Cum vedeți comunicarea organizației Dumneavoastră și a autorităților moldovene în încercarea de a schimba această percepție influențată de Rusia în Republica Moldova?
Kristian Meszaros: În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru că m-ați invitat. Este foarte important să putem discuta și pentru mine să pot vorbi despre ceea ce face NATO și despre ceea ce facem împreună cu Republica Moldova. Ceea ce ați menționat despre propaganda rusă face parte din campania lor hibridă care nu e doar împotriva Republicii Moldova. Aliații NATO se confruntă cu același tip de campanie hibridă: dezinformare, operațiuni cibernetice și alte acțiuni hibride. Și ceea ce fac aliații este să le abordeze împreună, dar și individual. Este foarte important să subliniem că există un șablon al acestor operațiuni care includ sabotaj, din nou, dezinformare și operațiuni cibernetice. Deci, să denunțăm această activitate și să-i provocăm Rusiei costuri, așa cum spune secretarul general. Acum, când vine vorba de dezinformare în Republica Moldova, recunoaștem asta și am văzut recent că trei aliați: Statele Unite, Regatul Unit și Canada, au denunțat exact ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și interferențele Rusiei în alegeri. Din nou, este foarte important să accentuăm asta. Ceea ce poate face NATO în sprijinul Republicii Moldova și ceea ce facem este să oferim expertiză, să susținem autoritățile moldovene în a combate dezinformarea, împărtășind experiența noastră și abordând împreună astfel de acțiuni de dezinformare.
Moldova 1: Ce solicită autoritățile moldovene de la NATO? Pot aliații oferi mai mult Republicii Moldova decât solicită autoritățile noastre de la Dumneavoastră?
Kristian Meszaros: Mulțumesc. Cred că este important modul în care subliniați că întotdeauna Republica Moldova solicită de la aliați. Republica Moldova este un partener al NATO timp de trei decenii deja. De fapt, anul acesta sărbătorim 30 de ani de parteneriat. Temelia parteneriatului nostru este respectul reciproc. Aliații respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, suveranitatea, independența și dreptul Republicii Moldova de a-și alege propria cale. Ceea ce vreau să spun este că Republica Moldova este o țară neutră, iar aliații respectă neutralitatea. Deci pentru parteneriatul nostru este foarte important să existe acest respect. Apoi, depinde de Republica Moldova să definească ceea de ce are nevoie de la NATO. Ținând cont de parteneriatul nostru, sprijinim Republica Moldova să-și întărească rezistența împotriva dezinformării și altor acțiuni hibride. Facem asta prin ateliere de lucru cu experți, aliații își împărtășesc lecțiile învățate și cele mai bune practici din activități similare de imixtiune. Întotdeauna putem face mai mult, dar cred că suntem pe drumul cel bun pentru a vă ajuta să vă întăriți această reziliență și cred personal că ceea ce este important pentru asta este educarea oamenilor. De aceea, astfel de interviuri sunt importante, să lăsăm NATO să își spună propria poveste, ci nu Rusia să spună povestea NATO. Așadar, faceți o muncă importantă.
Moldova 1: Chiar dacă Republica Moldova este o țară neutră, putem presupune că la un moment dat Moldova va avea niște garanții de securitate, poate nu de la aliați, cum ar fi întreaga organizație, dar niște garanții bilaterale, cu fiecare aliat în parte, așa cum face acum Ucraina?
Kristian Meszaros: Așa cum spuneați, Republica Moldova este un partener pentru NATO, nu e membru, adică aliat. Iar NATO este o organizație de apărare colectivă pentru membrii săi, pentru aliați. Apoi, nu pot vorbi despre relația în parte a aliaților cu Republica Moldova, dar ceea ce pot spune este că, prin parteneriatul nostru, am făcut multe. Sprijinim de 30 de ani eforturile de reformă ale Republicii Moldova, ale instituțiilor democratice, în special sectorul apărării și securității, pentru a le democratiza sub control civil, pentru a ajuta la combaterea corupției în sectorul apărării și securității, toate acestea la cererea Republicii Moldova, deci pe asta se concentrează parteneriatul nostru, ajutându-vă să vă întăriți capacitățile, capacitățile de apărare, de securitate. Și din nou, iată ce înseamnă parteneriatul cu NATO, e bazat pe nevoile Republicii Moldova.
Moldova 1: Pentru noi, în Republica Moldova, este de asemenea importantă descurajarea Rusiei. Cum descurajează Alianța Rusia, în contextul exercițiilor militare cu arme nucleare tactice?
Kristian Meszaros: NATO este cea mai de succes alianță din istorie. Timp de 75 de ani a menținut pacea pentru aliații săi. Și cred că asta se datorează faptului că NATO este bazată pe valori simple, democrație, stat de drept, libertate individuală și drepturile omului. Și consider că fiecare persoană crede în așa ceva, asta este esența NATO, iată de ce am avut succes. Apoi, după 2014, după încercarea ilegală de a anexa Crimeea, NATO a realizat cea mai mare consolidare a apărării colective de la Războiul Rece, nu pentru a provoca un conflict, ci, din contra, pentru a-l preveni, și pentru a evita orice neînțelegere și calcul greșit din partea Rusiei: NATO este gata să apere fiecare aliat. După 2022, războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei, flancul estic a fost întărit și mai mult cu trupe pregătite, cu echipament la fața locului și planuri de a proteja fiecare aliat. Și mă aștept că atunci când aliații se vor întâlni la Washington, vor consolida și mai mult apărarea colectivă NATO.
Moldova 1: Este posibil ca NATO să preia coordonarea furnizării de arme pentru Ucraina? Presupun că va fi o temă importantă la summitul de la Washington.
Kristian Meszaros: Da, aveți dreptate. Acesta va fi unul dintre punctele-cheie la summitul de la Washington de luna viitoare, privind susținerea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul de autoapărare, conform Cartei Națiunilor Unite. Aliații și alte țări sprijină Ucraina în demersul său de autoapărare. Totul se bazează pe Carta Națiunilor Unite. Apoi, secretarul general NATO a propus să facă mai solidă și asistența de securitate, și instruirea. Metoda e să facem asta prin intermediul NATO. Cea mai mare parte din asistență vine de la aliați. Deci, este doar firesc să facem asta prin structurile NATO puse la încercare și testate. Și mă aștept ca la summit să fie luată o decizie în acest sens, împreună cu angajamente financiare pentru instruiri și asistență de securitate. Sprijinul pentru Ucraina va fi mai previzibil și mai clar. Și, într-adevăr, acest lucru este important, și pe termen scurt, pentru a permite Ucrainei să se protejeze, dar și pe termen lung, pe măsură ce Ucraina își transformă armata și o face mai interoperabilă cu NATO.
Moldova 1: Cât de aproape este Ucraina de NATO? Vor discuta aliații la summit despre aderarea Ucrainei la NATO?
Kristian Meszaros: Da, și asta va fi pe agenda summitului. Toți aliații sunt de acord că viitorul Ucrainei este în NATO. Acest lucru a fost declarat la Summitul de la Vilnius de anul trecut. Tot la Vilnius, am adus, de asemenea, Ucraina mai aproape de NATO. De exemplu, aliații au eliminat cerința planului de acțiune pentru aderare, care este un program de pregătire a potențialilor membri NATO. Și cu asta, aderarea Ucrainei la NATO a devenit un proces dintr-un un singur pas, nu un proces din doi pași. Nu mai au nevoie de planul de acțiune. Apoi, tot la Vilnius, am înființat Consiliul NATO-Ucraina, în cadrul căruia Ucraina și aliații se consultă și iau decizii pe poziții egale. Poate ați văzut fotografia simbolică a președintelui Zelenski stând printre aliați în ordine alfabetică. Și simbolismul pe care l-a adus consiliul NATO-Ucraina la fel contează. Deci, mă aștept ca la Washington să continuăm să apropiem Ucraina de NATO, ajutând-o să-și întărească compatibilitatea cu NATO, să adopte mai multe standarde NATO și să-și sporească interoperabilitatea. Și așa cum spune secretarul general, când va veni momentul potrivit, ei vor fi pregătiți de eventuala aderare.
Moldova 1: Și la ce ar trebui să se aștepte Republica Moldova de la acest summit din Washington?
Kristian Meszaros: Republica Moldova este - așa cum spuneam - un partener de lungă durată și important pentru NATO. Aliații înțeleg presiunea pe care o simte Republica Moldova din partea Rusiei. Deci, mă aștept ca aliații să spună clar că vom continua susținerea Republicii Moldova prin consolidarea și întărirea capacităților, bazate pe nevoile voastre. Mă aștept că și voi veți fi unul dintre punctele-cheie de pe agendă și, din nou, sprijinul pentru țara Dvs. va fi evident.