Social

Liber la importul de cereale: comisia de licențiere își încheie activitatea. De ce stocuri dispune R. Moldova

Licența pentru importul de cereale și oleaginoase nu mai este obligatorie. Se întâmplă după ce autoritățile au decis să sisteze activitatea Comisiei de licențiere a importului, care a funcționat începând cu octombrie 2023. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a precizat, într-un răspuns pentru „Teleradio-Moldova”, că în depozitele agenților economici din țara noastră se aflau, pe 1 aprilie, aproximativ 70 de mii de tone de grâu și 80 de mii de tone de porumb.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult trei luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă trei luni. Prin urmare, perioada pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, anunță MAIA într-un comunicat emis.

Într-un răspuns pentru „Teleradio-Moldova”, MAIA a precizat că, conform datelor colectate de la direcțiile agricole raionale, pe 1 aprilie, în depozitele agenților economici din țară se aflau aproximativ 70 de mii de tone de grâu și circa 80 de mii de tone de porumb. În plus, precizează MAIA, există cantități de grâu și porumb și la elevatoarele din țară. Ministerul precizează, însă, că nu deține date exacte privind aceste stocuri, în condițiile în care „accesul la date exacte de la elevatoare este limitat, deoarece acestea sunt în proprietate privată”.

„Nu ar trebui să avem nicio îngrijorare. Semințe în exces sau probleme în întreprinderea agricolă nu sunt. Probabil, ar putea apărea doar atunci când va apărea recolta nouă, la sfârșitul lunii august - început de septembrie. Până atunci vom monitoriza situația și vom identifica soluții cum să protejăm producătorul autohton”, a declarat secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban.

Potrivit MAIA, în perioada 11 octombrie 2023 – 8 aprilie 2024 au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 de tone sunt destinate pentru industria de cofetărie de soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Amintim că sistemul de licențiere a importurilor de grâu, porumb și floarea-soarelui a fost introdus în octombrie 2023, pentru o perioadă de trei luni, fiind prelungit, ulterior, repetat cu încă câte trei luni.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult